覺唔覺除左填詞水平,而家連作曲水平都下降左好多

185 回覆
88 Like 171 Dislike
一年入面 叫做合格既歌永遠唔多過5首
果12隻騎呢怪已經唔洗講
咪就係,唔單止eason,好多歌手嘅經典作品都係出自佢,不過當年佢係會自己編埋,成個畫面出晒嚟
其實而家開始走向極端

如果你話作曲嘅話 林家謙同埋湯令山係可以 但係佢哋嗰種砌Melody行先嘅方法 有陣時會犧牲咗填詞嘅空間

如果好似以前年代歌詞行先 咁Melody就冇辦法一定要簡單少少 但係而家嗰啲K歌 又好有意識想避開以前嗰啲cadence 簡單講唔係好想你估到佢下一句係點樣 所以就算啲詞好 都唔夠K歌 即係唔夠容易上口

我覺得呢個困境好難解決
對我黎講eason隻新碟每首都好撚好聽
屌你湯令山啲嘢人哋台灣十年前勁多人已經玩緊
仲要近3-4年人哋直頭已經唔玩
我估係因為你聽90-00嘅歌長大?
所以聽番上一代嘅歌會覺得冇咁入耳
而家嘅歌又會覺得比不上90-00嘅歌
我覺得而家好多歌撇除唱歌嗰個, 其實都仲ok嘅, 冇話比以前下降好多
咁唔怪之得變差 搵到原因
我自己覺得廣東歌比較難做其他語言做緊嘅嘢 林家謙有陣時我覺得佢啲歌齋講melody係幾好打 但係隊啲詞落去嘅時候我又會覺得有啲奇怪 所以我哋喺呢方面發展遲啲係正常
而家抄歌太容易俾人發現
就算抄外國唔出名既歌手
屌你老母係咩歌嚟?
又會搬返張國榮梅艷芳嗰d出嚟比
以前我老豆老母夠話四大天王唔掂啦
而家呢?
舊時神作 大部份都係林夕填詞
第二Y文
依家一個政府迫左個去台灣 迫左個去英國
呢D咪係人才點流失囉
依家直接sampling
方大同點睇
因為Mirror嘅出現就發覺唔駛音樂好聽唔駛跳舞好勁都會有班人支持
我懷疑姜濤出首歌叫留白,之後唔唱唔跳都可以拎奬
大踏步大踏步走 守規矩等一等停
警號不斷地不斷地不斷地響 等不到一個人影

忽東忽⻄ 殊途同歸
我要發動 喂有冇人 喂 喂

份內事項做完做甚麼
衝出來 woah woah woah

保險箱終於都打開了 (woah woah woah)
奢侈品為何怕高調 (yeah yeah)
十字路口的嘴巴舌頭 我不在乎
Hey 帶你個帳號前來評頭品足

日與夜對住放大鏡 要鬥 鬥硬淨
全部也大拇指向下 (哈哈笑)
沒有事繼續戴墨鏡 無端端聽到大叫聲

Now we are back in the game!

Back in the game
Na na na na aye
Back in the game!

大家都開始驚好得閒
靜雞雞玩貓貓好得閒
內心的拉鋸戰 想問問 出動未 出動未 心動未 出動未

巢穴裡悶到死 一窩蜂出街散散心

Ra dum ba bum ba da dum ba
囂張得非常過份

更衣室終於都打開了 (woah woah woah)
一粒星為何怕閃耀 (yeah yeah)
賣特賣品的攤位市場 我不在乎
Hey 砌個有價值平台忙忙碌碌

日與夜對住放大鏡 要鬥 鬥硬淨
全部也大拇指向下 (哈哈笑)
沒有事繼續戴墨鏡 無端端聽到大叫聲

Now we are back in the game!

知自己不願流 焦急眼淚
把自己拉下來 靈魂逐點的粉碎
從今天 從零開始
不等你附和 讓我 做我

近年聽過最尷尬最嘔心嘅詞
仲差過牛肉加蔥花要烏冬嗎
不服來辯
而家咩咩oscar 鍾說 小克
完全唔撚識乜水,唔知邊度標出黎
閪閪ok
sor 一句就秒殺左你
近年最垃圾一定係 我愛跳舞 太開心~
仲衰過現時自己肯做飯
2000 年代作曲都麻麻地啦,或者應該話香港作曲從來都無乜傑出過,90代出名嘅歌好多都係用日文歌填詞。
無咗Gerald 回哂塘
唉,又話唔要 K 歌魚旦歌
依家又話以前啲野正
香港人真係麻撚煩
小美填
估唔到呢個年紀出嚟同陳詠謙啲詞鬥廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞