覺唔覺除左填詞水平,而家連作曲水平都下降左好多

185 回覆
88 Like 171 Dislike
到底發生過什麼事最易入腦
佢哋有一齊夾嘅Swing,各自單飛都有好多好作品
挑機

老派約會知我唔會遲到
你喺屋企 所以你冇次早
你話而家嚟
TVB彭嘉麗
(從不喜歡孤單一個)
去vintage shop係咪買緊古裝
斜孭袋攬住你阿媽嗰壺湯
你話姨媽嚟
要飲紅棗水
I want you girl
你知我想
Just take you home 再將對腳鎖上
就播住MC張天賦既歌
唔小心返咗古代
唔係
自己細到大聽開嘅歌 的確係會有情懷D 就算係垃圾
但詞唔呃人

人來人住
陀飛輪
呀牛
任我行
不來也不去

呢D詞完全係神作
依家香港D詞好台灣化
一係就寫到失戀好傷心 一係就熱戀好鐘意 呢D電視劇嘅愛情

林夕果D詞 係可以好現實好到位
可以係 明明唔係鐘意一個 但又一齊 不過又過得去
可以係 用做人第三者角度 比帽人帶 偷情
呢D講出黎好難聽 但佢都寫到代入去果D人到唱到果種無奈
佢好多詞係岩岩好到位. 唔會太誇張. 唔會下下要生要死. 果下先最勁
一句"勞力是無止境"已經完全顯出佢填詞功架
而家更加冇人聽多得你班垃圾嘔像出埋啲垃圾污染耳仔
你小心啲講嘢
詞都係算垃圾嗰堆
好多堆砌嘅詞嚟塞啱個音
講緊同一位填詞人好多歌都係咁
無故事性,無hook line, 成首詞叫春式無病呻吟
聽完唔會記得首歌
列車上的兩個人

你舉嗰5首我都認同
尤其是人來人往同不來也不去既詞真係神中之神
人來人往諗到用車站 月台黎做比喻 真係好絕
而家真係搵唔返呢啲級數既詞

勞力是無止境都係好神,一語雙關 勞力 勞力士
而且諗成 勞力士無止境 既話
即刻想像到無盡追求奢華富貴嗰種意境,起哂雞皮

不過btw 陀飛輪係黃偉文
呢啲kpop歌你想要咩詞
似是故人來
d詞好靚
姜 出道無耐 個堆主打 旋律都好好 好有港式k歌味

如果係eason, 古巨基唱 跟本唔會有人屌
作曲還作曲 編曲還編曲
兩樣唔同嗰喎
咪得亞特蘭提斯可以算有少少驚艷
首歌係靚,但未做到以前林夕嗰種有仙氣既感覺
都唔講傾城 富士山下呢啲大絕,你返去聽下容祖兒首搜神記,再聽下姜濤早期歌,已經係降維打擊
仲聽廣東歌已經on9 仲曬時間討論
k-Pop歌唔代表啲歌詞要差囉
似是故人來
似水流年
又係陳詠謙
你試吓搵啲kpop歌啲詞翻譯黎睇吓,全部都係垃圾

Kpop本質就係賣女,詞wfc不過呢隊野我都唔知賣緊咩
咪好似早幾年首咩kiss kiss kiss咁囉
啲詞九唔搭八
但係首歌夠洗腦就得
因為你已經老左 接收唔到 又或者接受新事物
衣家大把平台 乜類型音樂都有
咁多正嘢 淨係講廣東歌 編曲已經進步左好多

如果你仲停留係電台電視台餵乜你食乜嘅世界就緊係悶啲架喇
Anson Lo係爛臭化死基佬
早死早着,垃圾
鏡粉全部仆街生癌死,冇仔女送終
唔覺
香港幾十年黎不嬲都無乜人識作曲編曲
同我跳 同我彈 同我跳
同我跳 同我彈 同我跳
同我跳 同我彈 同我跳
同我彈彈彈彈彈 一齊
一齊彈 彈彈彈 彈彈彈彈彈
一齊彈 彈彈彈 彈彈彈彈彈 彈
佢又彈 我又彈 你又彈
全部彈出呀 笨 彈入呀 打我呀笨 笨
一齊彈 彈彈彈 彈彈彈彈彈
一齊彈 彈彈彈 彈彈彈彈彈 彈
佢又彈 我又彈 你又彈
全部彈出呀 笨 彈入呀 打我呀笨
等我裝個彈弓係個 pat pat 度
由皇后大道東跳到廣東道
拉埋姨媽姑爹老表一齊跳下舞
又跳又彈 跳埋 fuse Wowww
咁呀點呀? 又彈囉
咁呀點呀? 又彈囉

未知大家點睇呢首
好多唔同研究,都發現人嘅音樂喜好,都係以十幾歲嗰陣嘅口味為基礎,發掘新音樂嘅高峰係廿幾歲,到三十頭基本上已經唔再聽新歌。每代人都會有類似樓主嘅睇法,唯一唔同嘅係相對嘅年代

為何年紀愈大,愈不愛聽新音樂?
https://www.cup.com.hk/2023/02/24/willingness-of-explore-new-music-declines-with-age/

Music Paralysis as We Age
https://scholarlykitchen.sspnet.org/2024/05/03/music-paralysis-as-we-age/

Study: New Music Discovery Stops at Age 33
https://www.wnycstudios.org/podcasts/takeaway/segments/music-discovery-stops-age-33-says-study

We stop discovering new music at age 30, a new survey suggests — here are the scientific reasons why this could be
https://www.businessinsider.com/why-we-stop-discovering-new-music-around-age-30-2018-6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞