點樣以前會考高分嗰啲一窩蜂咁去恒生商學書院讀預科?

142 回覆
6 Like 72 Dislike
原校升唔倒?
好少少果d屋邨學校都懶係巴閉,原校升都收廿幾/中英有要求,好似會考2字頭又係屋邨學校出身又係好撚慘,上游轉名校無你份,要去垃圾學校升你諗下幾大落差?
以前嗰個年代,升中嘅時候,好嗰啲老師,會提醒你睇埋啲中學預科開幾多班
有啲學校3班升2班
有啲學校4班升2班
自己要衡量風險
最後升邊間
乜野懶巴閉,咁AL就係開咁多個位,你個分夠入就入,唔通專登收唔足人咩
咪d地區band2-3學校囉,依家諗返起好似我前面講叫今時唔同往日,恒商莊啟程幾咁風光依家變廢校,d串柒柒既地區band 1都要收大陸學生真係一邊覺得笑撚死,同時覺得人同事既發展睇長遠真係無人知結果
咁講穿咗的確係當年既我技不如人,但你要知道所謂既屋邨學校有d老師校長既咀臉都好撚臭串
邊個數學佬
唔夠分入唔到,遷怒於啲學校呢個人
我講u
就黎全民有學位讀,摘星黎做乜
最後cityu呀,諗落都幾好笑,果時a1擺土木工程唔收最後入咗會計,搵食科為上無揀三大,諗住會計依行競爭咁大但香港big 4有手有腳就入得,反而如果當年入咗civil隨時中年失業,結果望返中學大學揀科唔如意,人生行得好咗
其實依d名校變廢校,補習行業亦都無以前咁風光都代表教育呢個行業都收緊皮,以前收過1張cv,dse 英文唔合格入asso都升到hku,以前hku收人邊有咁廢?出生率低影響學校生存空間,你唔殺校只會有更多學校向下流
今日係youtube見到個恒大廣告,真心覺得尷尬,仲講到暗示條水好似靠討好教授先有得讀
嗱第一我都承認當時係技不如人,其次哥哥仔你考得好入到名校緊係開心,你代入返我既遭遇你就知當年我幾撚唔開心
叫做順利入U
講得HSSC既都就黎四張野
大學都畢左唔知幾多年
但係有時見到「恆大」廣告都真係會笑下
笑撚死呢間咁嘅嘢,你肯填俾報名費俾學費就有得讀㗎啦

而家八大多咗咁多學位,又少子化,又一堆人移民,洗撚讀你含大咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞