點樣以前會考高分嗰啲一窩蜂咁去恒生商學書院讀預科?

142 回覆
6 Like 72 Dislike
尤其係讀地區名校同傳統名校嗰啲,正常人都應該考慮原校升中六
讀過=金融財俊
同埋恆商好似得文科同商科可以揀,你考AL夠分只可以報gbus 或者llb,入唔到medic、dental或者其他醫療搵食科
恆商真係屈機, 果時會考24分先收
St. Paul Co-ed畢業馨香啲,定恆商畢業馨香啲
依家變咗做BSex
恆商啦
恒商唔升格反而有名氣,升完變野雞
恆商
無計, 無咗會考
如果恒商唔揀升做大專院校,而係變成高中,風格好似大陸毛坦廠中學之類嘅高考工廠,專門高強度操練學生考dse摘星,不失為一條好出路
你依家同人講SPCC畢業,人哋會話你好勁;你話自己係恒商畢業,人哋以為你係讀BSex
就算係名校,商科啲老師都未必教得好
恆商啲商科老師真係教得好
恆商有宿舍,男女校,唔駛著校服,好多傳統男校嘅學生想去讀
當時經濟好,商科吃香,啲狀元鍾意讀 BBA(Law), GBus 多過鍾意讀 Medic,所以理科生轉讀商科都無所謂
因為由男校升去男女校

另外仲有間莊啟程 都好多名校仔女轉過去
依家莊啟程變咗做高中,年年都仲有幾個考n科5**嘅學生上報紙威下,恒商就變咗連登仔口中嘅笑話
文科?
理科24分應該唔得
其實都係讀Pure Maths, Applied Math,其他學校搭多科Physics或者Chem,恒商只可以揀Econ
恒商同恒大係兩樣野
大人,時代變了
本身班人都aim大學商科
揀Econ有咩問題
Phy Chem Pure Applied都唔中大學商科Weighting
AL年代嘅恒商點解咁勁?
https://lih.kg/2562313
以前啲人考完HKCEE有機會轉校
而家啲人同一間中學由F.1讀到F.6,冇機會轉校
理科去莊啟程啦
大把band 2學校考頭三名嗰啲升中三或者中四會轉band 1學校,又唔係完全冇機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞