點樣以前會考高分嗰啲一窩蜂咁去恒生商學書院讀預科?

142 回覆
6 Like 72 Dislike
唔理文科商科定理科,夠24分一定即入,放榜嗰日佢有個helper喺入口check你會考成績表夠唔夠分。
唔夠24分就入waiting list/interview (唔記得)
又好似講得啱
如果我考會考夠分
應該都係原校升中六
又點大把 話轉就轉咩
睇呢個post
真係發現自己老
利申:會考26分 拎到成績單即刻狗衝過去
我嗰年收18分only
原校有咩咁唔好,一定要轉校?
升到大學就好多野都要跟政府規則做野
一個唔該又要俾D政黨有勢力人士做校董
大部份中學,都係開得2班預科
1班理科,半班文科,半班商科
有啲學校甚至唔開商科
所以就算係名校,預科嘅商科都唔一定教得好
難得仲有認真Po
其實原因有好多
1. 真係A工廠,我個年代你入得去都22分以上,差唔多全港最叻個20%既同學係晒入面,競爭大(其實又唔係好大,反正你正常人都AB)、氣氛好、成日測驗、老師只為考試而生、Notes勁、練習多又深,係AL呢種唔係人考既試(包括你將所有書、PastPaper溫晒都可以係唔知題目講乜),你有高質練習、資源就一定會嬴,你想像唔到有一科係70%既A都係HSSC度黎,即係你想像下全香港有70%既5**都係其中一間學校黎
2. 無乜Rules,無校規、無校服,因為好多人都會好自律地讀書,唔鍾意你咪唔聽你講野,反正佢一定會自己讀到掂。(你對比番即係無乜班主任課、早會周會、你玩電話無人理(不過我個時得貪食蛇玩),但係其實又有活動,你鍾意整個學會都得,不過大家時間管理真係好勁。
3. 講到底,即係收到係學術上全港都比較勁既人,加上老師真係教緊書(你要知道,好多AL既老師係唔知自己教緊乜,同埋佢都唔識),又會Notes練習測驗(唔係書商個種),仲有氣氛加成,就變到咁勁
果陣入到恆商差唔多包你入大學咁濟
除非唔打算大學讀商科
點解唔讀phy, chem/applied maths, pure maths,照道理讀好理科唔影響你之後揀商科,況且大學econ 全部都係數學遊戲
你諗多咗
而家會中途轉校嘅一係就平民子弟運動叻 可以轉去啲傳統名校/直資
一係就成績差到貼地 去返個啱自己level嘅學校
無咗會考 你考dse前成績再好都只係自己校內成績
一來你唔會想無啦啦轉校無fd
二來人地學校亦唔會知你成績真正去到咩水平 係咪真係可造之材
以前恒商就係sell咩人都好,總之你會考成績好,無論你有錢定窮人,住天水圍定九龍灣,佢都有方法幫你谷到a level成績更加好
恆商個陣係講緊拎到全港商科唔知幾多%既A走
有間叫李寶椿嘅不過好似都冇乜窮人讀
唔知商科係唔係咁

AL理科識晒pastpaper識管理時間,A其實唔難
有晒標準答案,夠時間做就得

就係中英濕鳩,評卷員是戇鳩的
以前同人講Spcc grad 呢?
出生率咁低
阿豬阿狗依個年代都輕鬆入大學
唔夠分嘅話,香港阿爸阿媽又有錢可以送去外國讀u
注定要沒落
變成私立大學都係最好既出路
仲有係有啲野雞中學出嚟會考有廿幾分,知道自己留喺原校就碌柒,想同啲大家同level嘅一齊讀,更上一層樓,就去恆商搏
個陣我都考得ok但原校升搞到成績好差明明可以揀間好啲
24分應該係全班最低分果個黎
Co ed係有錢啫
就算有會考都無用,
當年會考咁癲係因為太多學生太少學位,
而家呀豬呀狗都入到大學學啦,
連帶補習行業都無當年咁風光
Science要高分比起其他科要付出更多時間
以前班傻鳩唔知醫生普通科都廿幾萬
以為出黎做律師banker個個千萬年薪
睇返同屆d開刀佬件件8球開波
why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞