點樣以前會考高分嗰啲一窩蜂咁去恒生商學書院讀預科?

142 回覆
6 Like 72 Dislike
你知唔知大把學校老師教AL教到成pat屎好肯定大把AL老師自己去考C都無
恆商果d老師真係勁 我都係靠恆商notes 過AL果關
睇返自己學校老師notes發現根本係鳩黎 將佢d notes背到熟晒都完全無撚用果隻
其實幾好玩 提早見識到唔同學校既人 村校既我開學第一日先知咩dgs dbs spcc
自己係慶幸有讀 唔係應該冇今日過得比較舒適

入去比心機讀 去大學都係除理科外任揀咁濟
對本身唔想讀理科醫科既人係有一定吸引力
因為以前就算地區band 1都大把教畜係100%照讀notes扮工
你唔出去每科都搵補習社教解題好大機會衰硬
難得有間出名拆題=日頭你個萬幾個對手係度聽廢話 你就灌緊雞精
無經歷過AL好難理解對日校個種後悔
唔知依家情況
以前讀醫收好高
會考7A 拔尖都未必入到HKU MBBS
廿幾分的話大學都係入商科為主
所以你拎讀醫嚟講唔太合適
記得有屆師姐26分先入到恆商
Notes同老師就真係教得好嘅
讀書環境果D無大家諗到咁痴線 走堂出去唱K返Hall訓都大有人在
純粹係無左D社呀風紀呀低年級妹豬呀呢D花時間嘅課外活動等你專心讀書囉我覺得
原校升到先得嫁
你係咪無讀過大學
條傻閪中華民國兒童節同共剷俄契弟「國際」兒童節都唔撚識分做得5毫咪又係去匡智入信封嘅程度。同佢講都嘥鳩氣。
升咗有錢賺啩,做學店喎
當時中四、中五已經分哂文理商班,讀商嘅同學一般係唔會上phy chem bio, 再加上理科內容比較廣同難拎高分。 商轉理課程無連貫性,AL得1年半時間讀,無乜人會咁搏。反正讀得商科都aim大學商科,大學要讀數咪入左大學3年再慢慢研究。
是咪尾個5年左右收得高分啲
估唔到18分都入到恆商
莊啟程都好似收晒皮 同唐乃勤搞初中高中
26分都升唔到原校架咩
以前叫恒商年代個名都幾有貴氣,一改名就柒左
個校董會應該都覺得,與其要自己收中一搞過晒,不如變學店賺錢好過
HKU MBBS 8A 都未必收
結果咪比人利用頒個博士比阿里巴巴王子
恒商岀左兩個岀色嘅畢業生,入左港大,岀左本書。
真•香港之子。
入左差唔多半隻腳入三大商學院
聽到呢間嘢淨係諗起夾硬塞咗個榮譽博士比杜拜假王子
Exactly 我以前同學咁 拎26分升唔到原校 喊住去恆商
莊啟程咪有版你睇
AL年代預科摘星書院
DSE後咪變三流中學
應該係入到但又無得揀哂你想讀既科咁上下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞