然而咁多年過去 apple仲未走上nokia 之路?

85 回覆
2 Like 17 Dislike
完全係咁
講真部電話都係收message email,睇YouTube Netflix
Spec 真係唔太重要,最緊要用得順手
換機唔使搞呢搞路好過
vision pro
又未必,始終Android佢都算係世界性嘅代表
Samsung 做電話唔係economies of scale 咩 有HTC Nokia 應該未到佢玩 一係好似依家Sony 咁
當年M$木馬殺Meego已經係Galaxy S面世之後嘅事

HTC班弱智就算把啦,如果nokia冇死到,HTC只會死得更快

同埋Samsung唔單只economies of scale,仲真係好重成本咁試好多嘢
雖然軟件已經買重Android,但係硬件方面仍然係分散投資
例如S2前前後後有好多個version,自家Exynos同高通就不在話下啦,當時仲未死嘅STEricsson、TI、Broadcom、NVDA...等所出嘅Android SoC,只要存在,就全部都用嚟出一款機
咁樣無論邊間跑出,邊間收皮,只要Android本身唔好輸,佢Samsung都唔會炒車
單單呢點,你就知係抵佢跑出嘅
不過三星麻煩搞返好電話d security 成日畀人爆機
Samsung仲有一大優勢,就係佢本身就係供應商,成部電話所有零件基本上佢都可以自己⼀手包辦,再加上大量生產,成本控制無得輸。你睇Sony剩係賣CMOS都已經夠佢躺平就知。
如果唔係Tizen起步遲分分鐘Samsung依家就係另一個Apple。
話說唔係Nokia收Meego皮嘅話Intel都唔會同Samsung搞Tizen
所以我又覺得Tizen都係注定唔成大器
但MeeGo原創性好強,甚至WP有啲位都有抄返去。
Tizen電話UI明顯係照抄Android,⼀開始對Samsung嚟講就只係Android平替。
記得ching好耐之前htc 依家仲有冇
而家睇到Samsung D摺機好似幾型,但未用過
如果技術再成熟D,價錢再親民D
有無機會打破而家智能手機市場嘅僵局
或者迫iphone都用摺機?
覺得Samsung想係硬件方面有突破
而iphone就只係不停食老本
AI呢D軟件野直接加落去咪得
要硬件都有突破先整得死iphone
可能要去到人腦植入晶片嘅時代先有機會
市值愈死愈高
老實講,摺機真係芝麻做得好過***
sony LG htc咪一樣下場
根本支那機賤價取勝
啱啱google一下先知支那都出唔少摺機
原來呢個技術咁易就抄到
日韓台星馬泰越先達先有得做
不可分割的唔好諗咁多啦
你唔見Samsung出事?
Sony孤芳自賞
LG燒底板可以橫跨三代都唔改善
HTC淨係食老本愈出愈柒
呢三間可以話係自爆
正確講法係s25出就係iphone 11死期
依家?換咗Sony好耐啦
依家啲htc已經唔係當年嘅htc
唔轉pixel?
可以睇將來AI同OS整合成點
同埋要Local行就會關硬件事
samsung 成功上邊講咗
與其話自爆,不如話全部敵唔過華為小米呢d平價大陸機
華為冇平過喎清
係Microsoft 請個CEO 來就可了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞