然而咁多年過去 apple仲未走上nokia 之路?

85 回覆
2 Like 17 Dislike
由Steve Jobs死嗰刻開始計
今年係「蘋果已死」13週年
Nokia係木馬屠城
Stephen Elop係M$過去做CEO所以先會用WP
Nokia 死係smartphone崛起取而代之,iPhone 後有新野咩
屍變人都玩左十年啦
同埋apple 而家係成個生態圈
好難死
nokia當年唔係美國公司呀嘛
個美國內鬼cso咪整撚死佢
當年nokia肯用android一定唔會死得咁慘
一子錯
滿盤皆六索
Apple就係吸收哂Nokia嘅教訓
依家由OS到chip都自己做番哂唔洗驚木馬入侵
搞好個ecosystem等啲人冇咁易走
對外對內都係保護緊自己

就算Apple會死都唔係Nokia嗰種死法啦
我iPhone4用到而家,都用到慣晒,除咗apple TV/ airtag/ vision pro呢啲冇用,其他都有。

以前就話追功能,而家夠用就算啦,生活上咁多其他嘢要做,仲曬時間研究咩電話咩系統 好用、吸引咩?

所以對家出成點,都冇乜誘因想換,最多之前有買過LG & Samsung做副機玩下。

(利申:一般用家)
所以唔排除好多人同我諗法一樣
當年無隻木馬入去殺咗MeeGo分分鐘依家三分天下
而家成個手機界一譚水死

要有人可以取代先得架
Samsung 出S25 就係蘋果死期
應該話,如果淨係做手機根本賺唔到錢
apple富可敵國,難啲死
要有一種產品係可以完全取代smart phone 先會死
我情願信Apple因為中美局勢緊張俾中國ban咗冇哂生意
都多過信因為呢樣冇嗰樣俾其他廠追過所以收皮
無論電話定平板
而家Samsung同Apple唔會同期出新機
就好似夾好咗咁
會唔會直頭係Samsung會上唔到位
避開competitor 個cycle
係出新野個下keep 住新出個下嘅current user同 usage rate?
其實Samsung由S22開始都冇新意
個設計三年都冇變過
只係換下粒U, upgrade下鏡頭同個mon
中國ban,咪番去以前炒iphone4年代

先達有望番生
AI phone?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞