柏瓏業主最後逃生門 : BNO

181 回覆
261 Like 13 Dislike
買800,估700,你借7成,490萬,
你有錢補210萬成交咪借7成囉
識唔識計,800萬跌到700萬,埋數上會首期係800萬-700萬x0.7係-80萬=230萬,人地做得借7成本身上會都要俾160萬,講抬錢係抬多70萬呀,唔識唔好沖出黎柒,返番入老母個閪度啦仲有人地壓力測試夠嘅咪做8成囉,一蚊都唔撚洗抬添,俾多個6萬蚊保費咋,成班未買過樓嘅傻鳩係到擔心買得起幾百萬樓人
仲有撚壓測咩,天才。
無左+2+3里咋,一樣要50%收入壓測架,又沖黎,即係話呢班買家買嗰陣全部都係要自己一半收入應付到+3里利息都供到銀行先會借,咁難都計到數個班買家會搞唔掂個幾十萬
壓你老母測啦
50%叫供款與收入比率。要唔要俾HKMA條LINK你睇呀
唔明
鞭左幾日呢個Post仲鞭緊柏瓏買家
唔使HKMA,信和做返財仔,P+2照幫人上會已經少8成人撻,係貴,但上到會唔使老破或老賴

問題係其他中小型發展商有冇咁嘅財力呢?
同埋依家二手正常低估價10-15%先走到,計埋咪25%,所以依家估價都係距離原本賣價10-20%,其實唔駛太擔心
咁識計點抬錢未呀
HKMA依家都比人渣實春袋, 呢單野唔衰得
信和間2線財仔已經準備緊幫拖,萬一HKMA有差池, 都仲有財財做, 高息少少咁解 內部消息
政府百分百擔保囉
還唔到自然有人申請老破
但其實英國佬除非大跨國公司或者專業士否則無人理
本護照個名都唔係香港咁順序,移民國家勁多唔同國家嘅人,啲Hr都唔會分到
尤其英國當地搵咗第一份工之後第二份唔太會再理呢啲非本土經驗
其實唔返香港,選民登記冊又唔公開自己個名,香港人喺英國想追錢係無乜你乎
個金額又唔係十億八億要人命果種
拎住本bc入境個名順序都唔同咗啦
又唔係刑事
移民好似好不智。

柏瓏開賣時已經有 bno 移民,啲人當時唔走決定在香港買,即係已經諗住紮根香港,點會而家為左一百幾十萬移民破產。。。
夫妻一人蝕百零粒, 都唔係話解決唔到既
係咩意思? 銀行唔借就炒銀行全層做mortgage 嘅?
我係信和做
呢兩個禮拜搞緊律師信
忙撚到仆街
講多啲
Pin this!

撻訂買家被追差價 期限可長達6年 律師籲別一走了之 「移民海外也受影響」
https://lih.kg/mdCfdS
如果唔做按揭俾呢個樓盤,香港係會有一大群人出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞