柏瓏業主最後逃生門 : BNO

181 回覆
261 Like 13 Dislike
轉走d錢再老破,掂
乜都唔做最後結果咪畀發展商申請破產
人同錢都走咗, so?
就算之後返嚟都係民事問題, 發展商冇得要求政府做任何嘢
一定追 深紅 信和~
如果未過enforcement的Time-bar,而你又返左香港

如果判定債權人可以向法庭證明到判定債務人即將離開香港,而又同香港冇咗永久聯繫

係可以向法庭申請禁止判定債務人離開香港的命令

不過咁講,門檻幾高
首先你要知道我喺邊, 政府唔會話畀你聽我出入境紀錄
呢啲嘢講就容易, 實際係完全執行唔到
就算我去咗英國你都唔知, 直頭係人間蒸發
去英國再買誠哥樓
去英國做郵差司機好過跳樓啦
點止
走左過去之後仲拎到良民證?
民事呀哥哥仔

那麼,是否發生過法律上糾紛是否就一定無法取得良民證呢?

第一:如果只是發生過「民事」案件的糾紛,是可以取得的!
你可以慢慢等
其實只係賭輸左,一早買完即供就唔會有呢個問題
咁像揀建期,就係同發展商對賭,咁輸撚左,咪要找數囉,要找數又找唔起,個撚個輸打贏要,黐撚線
以前有層樓就有家庭
依家你有層樓仲要驚洗唔洗破產
你係唔識定想恥笑?
以果陣壓測 大概借月薪 100個月既糧
即係佢借九成 借700萬

佢家庭月入起碼7萬

呢個唔係assumption 係fact
人哋都未上會, 你點知人哋過到壓測?

呂麗君4伙晉環全軍覆沒! 最後一伙頂層被殺訂353萬、輸足1404萬
唔追差價
估計有幾多成業主會完成交易?
下一手開價要低幾多成?
退返條應收賬,對來年業績影響有幾多成?
中間收入差距
點樣同其他合作夥伴,港鐵交代?
可能信和真係開善堂呢
我就係old seafood 買舊唔買新 頂唔順新樓唔夠500呎都要開3房同開放式廚房
咁你可以買1000尺㗎嘛
咪就係location 囉
有錢佬唔係鍾意住得遠
係睇環境 睇鄰居質素 同埋睇區嘅
開善堂咩

自己蝕緊、仲要還錢俾銀行

點會唔追你
買得樓點會得幾十萬俾訂吖,閒閒地收收埋埋有幾百萬啦,投資客更加可以賣咁啲資產賠差價

點解唔追
細忟仔只識睇個濕鳩會所大堂lobby
成班公屋仔學人擔心人?
擔心下你老母有無錢開飯好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞