柏瓏業主最後逃生門 : BNO

181 回覆
261 Like 13 Dislike
先唔講銀行會唔會call loan

而家佢地建期未上會
實際問銀行借到嘅錢會用現價估值去計
所以唔會構成資不抵債

爭在籌唔籌到錢
睇胡說只係估低左15% 2022年計已經係跑贏大市,只係佢長衰在樓花期搞到上唔會咁解,HKMA已經搵銀行傾過,可能會照借,但個市咁差 肯定有人會照撻
83, 肥腸佢真係唔識架喎
但成世返唔到黎
咪係, 如唔係公務員, 專業人士, 老破都唔大問題
點樣成世返唔到嚟呀?你殺咗人呀?
公務員破產係無問題嫁
但做銀行工既就可以轉行
你唔好話 我都有親戚係20年結婚
買左九百幾萬樓 佢個首期只係佢老母周圍撲水借返嚟

而家睇返佢果度得番六百幾萬 果首期咁就冇左
但佢老母仲爭緊啲街數 親戚數
點解連登仔咁關心柏瓏班業主
on9
兩公婆專業人士都一人一球年薪啦
追幾百萬咪當白做兩三年
移民潮年年升職加薪你又唔講
估唔足價可以點借
即係2022年5球既貨 而家銀行估價得3球 但就要批4球半按揭去比業主滿足借九成上車?
想接貨個位超正
咪等下年睇銀行點搞囉
當年揀建期的話,都未申請按揭
有咩壓測

依家問題唔係「供唔起」;係「估唔足」
800萬樓,依家可能估700萬
借九成得630萬,當日俾完80萬訂,仲要補90萬先可完成交易。

但隔籬新盤可能只賣680萬。
如果發展商唔追,就不如損失80萬訂,買旁邊新盤,68萬訂,
借9成都只係612萬。
柏瓏現值13000只係表面大家睇到既數字
HKMA果邊已經同幾方面傾緊照放款
如果唔放, 係一層人全炒
唔係幾個人既事
壓測上網篤就篤到,就算落訂果陣佢未行入銀行借都應該好清楚自己過唔過到
邊有人會落完訂先計壓測
仲要落完細訂有得撻果陣都唔撻
仲俾埋大訂先發現原來收入過唔到

你咪就係講左個重點,「如果發展商唔追」
買得果到既人係有返咁上下實力
800萬樓借9成,都起碼要月入有7萬先有得慢慢計落去
無論呢兩年儲落既錢,或者佢本身預左既首期
都可能夠佢地補差價
如果有能力補錢,係咪個個都肯輸一成再祈求發展商唔追先
信和實唔會應承唔追啦,一講個個都撻

所以咪話死梗果啲係all in身家+借盡既人
點傾? 加埋分分鐘超過十億潛在損失你負責?
你真係唔知銀行而家盡量唔做 mortgage.....
其實冇損失. 只係借錢出去 照樣都係收到利息
你真係搞笑
咁銀行風險管理部可以摺埋佢啦
個陣買得樓嘅有幾多係要9按,波叔plan都未有,800萬樓上嘅都要至少要兩成首期啦,個陣都計得掂數嘅,你同佢定啦,何況呢個盤而家普遍都跌得個1成到1成半,講到2,3成個d係班博流量密碼嘅KOL吹淡姐,胡說人哋搵埋銀行問估呎價最高嗰批都係跌咗一成半咋
個個買樓都9成按係咩思維
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞