Garmin 用家或者想買討論區(3)

315 回覆
2 Like 2 Dislike
睇完Fenix 8啲spec
就覺得自己隻Fenix 6可以再戰多年
本身我6X都想換
見到個價同SPEC都係收皮算
一係去日本BIC CAMERA買
好似平7%+10%
真心咁既價買唔落
見到cam2賣8xxx
51mm 8819仲叫做ok 既
新仔跑步唔想帶電話聽歌
見Forerunner 265以家好似更新左可以connect YouTube music
係咪可以入手啦
開始咗跑步一段時間 想入隻garmin輔助下 見跑po 啲師兄推介forerunner系列

但係其實自己主項係玩健身 做咗garmin嗰test佢就建議fenix

有冇師兄可以推介下?唔該晒
入坑8
好似係解估算身體能量(body battery)
thx巴打
跑步揀255定265好?上網睇唔係好搞得清佢哋2隻有咩分別
可唔可以理解為fenix 嘅功能包晒其他系列嘅功能?
功能好似係差唔多
主要係mon 分別

255 用TFT mon ,
比較暗同冇咁colorful , 但Garmin 有技術係陽光下都見到(sunlight-visible, transflective memory-in-pixel (MIP)),
24小時display alaway on 唔怕燒mon ,
亦會慳電啲
同像素低啲,字體大,會感覺起格,智能手機感低咗

265 用AMOLED ,
光啲,colorful 啲,
好似都有display alaway on (但始終用AMOLED),
拍落255 食電啲,
像素高啲,錶面資訊多咗,所以科技感重咗

早幾年都會叫人先試下用TFT mon
但2024年就算啦
咁TFT Mon 係咪冇實際用呀?
又唔係,暫時某啲型號用TFT Mon 先可以solar charging, 但255冇

所以建議落鋪睇
差唔多包哂咁濟
唔該晒巴打
唔該巴打 咁直上算
可以咁講,買佢夠玩唒啲基本運動
正 唔該師兄
Fenix 8 43mm無solar?手臂幼
咁買有無中文字
係身體年齡
新既錶好似都有繁中
btw cam2買個價同日本差唔多
fenix8 同tactix7 有咩分別,點解tactix 貴咁多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞