日本小學生IC卡餘額不足被趕下公車,37.7°C走2小時回家,司機事後致歉

442 回覆
90 Like 380 Dislike
你適合一個唔啱規矩就話之你死嘅世界
如果係女我見到會幫佢入埋
幾蚊雞是撚但啦
驚乜撚野
人生第一次
點會唔驚?
總有衰人

相既既野我見過, 搭小巴有阿婆上車話好多野拎後數, 到站光速逃離
關鍵係我同一條線同一個人見過兩次
無錢落車都不當
點解下次先鬧? 咁你之後見返佢有冇鬧你?
犯法就係犯法
終於揾到樣野係好似香港比較好小小架啦响我既角度同立場!講真用晒錢既,禮禮貌貌既,唔比又有咩所謂呀!錢又唔係比我袋既,入多入小,有無人讚揚同投訴,公司都唔會俾多1毫我既!是撚但咪算囉!不用太執著!當然串串貢,樣衰衰另計
明白
所以之後啲人冇錢都要俾佢地搭車
啲小地區好少咁冇人情味
幾蚊,一個小學生,講聲咪算囉
賠張一世任搭嘅pass好基本啦
或者最少任搭到成人祭
其實內部指引係點?
篇野好似冇講到d野
個細路係已經搭完第一程車,落車比錢個陣唔夠錢 比司機「教訓」之後落車,唔係比司機趕落車
佢之後本來要轉車,但已經冇哂餘額所以放棄搭車,行2個鐘返屋企
https://www3.nhk.or.jp/lnews/shizuoka/20240802/3030024833.html
試過搭城巴 5蚊一程 上到去發現得2蚊 入完2蚊同司機講唔好意思差少少錢 個司機開咗車行到一半都停底開門叫我落車
日本唔同香港,可能你未俾完錢架車都唔開

揸正嚟做係ok,無錢叫落車未必有人投訴,但鬧個小朋友做乜?
其實日本內部指引都係話下次比就得 可以搭到去目的地
郁手鬧人真係做多左
你同我跪喺度
真係公道講句

依單嘢如果係香港,假設格離有其他乘客見到一定幫手比錢再屌柒個司機。特別係啲做左人老母好耐個啲師奶

香港人平時係會冷漠啲,但係依啲野好清晰好肯幫手。

司機一定會幫,路人都一定幫手。個幾蚊WFC,反而小朋友比人閙真係會人神共憤。
日本司機跟規矩做真係唔出奇
之前搭過,明明前面個站都係完全冇人,啲司機都要拍埋去開門再閂門,先會走
佢地西起上黎真係好顛 日日打電話投訴 郁啲就迫人下跪 掃冧哂成個貨架又有
如果唔係日本政府點會立條西客法
你幅圖轉一轉,就係大陸嗰種,乜都係外國勢力迫害妄想症
台灣新聞係咁, 鳩下鳩下, 求鳩其, 作d佢以為人地想睇嘅野出黎

遠州鉄道によりますと、先月22日、浜松市内を走る路線バスで、小学校低学年の児童がバスを降りようとした際、ICカードの残高が足りず、40代の男性運転手があごをさわって「こっちを向いて」と強い口調で言ったうえで、威圧的な態度で謝罪と保護者への報告を求めたということです。
児童は降車後乗り継ぎを諦めて猛暑の中、2時間ほどかけて歩いて帰宅したということです。

這起事件發生在7月22日中午左右,一名男童在濱松市中央區的一處公車站牌搭乘由遠州鐵道運營的公車時,上車後下車時才發現自己IC卡餘額不足。40多歲的司機斥責男童,男童羞愧地低下頭,司機托著他的下巴把他臉抬起來,口氣很差地要求男童道歉。

男童道歉後被趕下車下車後決定走路回家放棄轉車,猛暑中,頂著高溫走了2小時。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞