日本小學生IC卡餘額不足被趕下公車,37.7°C走2小時回家,司機事後致歉

442 回覆
90 Like 380 Dislike
香港都仲係有人情味, 但一定唔包括大部份連登仔
之前有個post係樓主慨嘆人情冷暖
話說樓主坐既shuttle bus 15定30分鐘一班, 只收八達通9蚊
咁樓主上車先發現八達通負錢, 佢拎10蚊叫其他人幫手拍多一下但全車都無人行動
最後樓主死死氣落車同開post慨嘆

點不知個post幾十頁係一面倒屌樓主
幫你係人情唔幫你係道理
你自己唔做自動增值怪得邊個
人地無義務幫你架
你出10蚊就老奉幫你?
幾十頁既留言真係嘆為觀止
好多香港人都熱心嘅,但係真係唔包括連登留意吓上親新聞嘅連登仔係啲咩人唔係無業就係送外賣
全個日本你都去過哂?
同埋連登有好多電子支付打手
唔做到咁絕

只係照規矩唔俾佢上

就唔會有得投訴同上新聞
諗起十幾廿年前讀中一喺香港搭巴士 上到車先發現八達通唔夠錢好panic
司機叔叔好nice咁話唔緊要
架車我日日搭嘅 過幾日撞返佢揸嘅班次
我用cash補返欠左嘅車費
個司機笑笑口同我講唔緊要真係記足廿年
趕落車還趕落車
鬧人就做多左
試過中學某日病病地,盲中中唔記得拎銀包出門,仲要坐紅Van...無錢比!好彩個司機大哥勁好人話唔緊要由佢
係唔係比2蚊之後拎埋中國護照出黎個單?
中国人扮㗎啦個司機
日本人邊會咁
咁岩個身有前日係HKIA 買野剩既港幣

計返匯率個女仔係有賺
對方是小學生,司機有救助義務,趕人下車,等同拎走人地個救生圈
日本巴士司機,不意外
出名脾氣臭,大牌
同香港的士司機一樣
日本人會好有禮貌……..去拒絕幫個細路
響北海道跣親係家常便飯
室外內都係

大家唔理你係唔想俾壓力你,因為個個都試過
企返起身當無事,呢個係縣民共識嚟。

你後生又唔係企唔返起身,點解要問你?
去到第唔知幾多頁

又一堆人睇唔到呢篇嘢響度一面倒屌無人幫
如果係大陸就係. 100%走數
日本可以比機會佢下次比返
先生 早晨
垃圾
其實香港巴士公司有教
唔夠錢就叫佢下次俾返錢算
係唔少巴士佬以為自己有得分咁 可能巴士銀啲壞習慣
照規矩辦事最多咪趕落車,洗唔洗捏住細路仔下巴叫人道歉
賤種淨係可以靠蝦細路獲得成就感
好難唔睇樣
冇乘客幫手俾錢咩
個小朋友識得行返屋企都好勁
俾個大人咁恰法應該喊到癲左
人生唯一一次遇到良心的士司機
係我趕去醫院, 上車先發覺差少少錢, 我諗差3個街口, 跑都係10分鐘, 同佢講跳到幾錢就停比我落
佢話少少錢唔緊要, 趕去醫院緊要啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞