日本小學生IC卡餘額不足被趕下公車,37.7°C走2小時回家,司機事後致歉

442 回覆
90 Like 380 Dislike
可能幫完你比10蚊,我地中3000贏馬

求其啦,因為細個我都受過人恩惠

做好事未必有好報
但邪惡既世界總係需要有啲傻鳩ON9既好心人/懶好心人去縫縫補補

當然係唔會鳩幫,有啲擺明呃人

我就唔信香港啲司機痴撚線到渣渣下車踢條友落車

不過我打緊先諗返起一件事,
有次坐巴士

有條女定唔知小朋友無比錢
巴士佬一路係度屌
叫上面條友落黎比錢

我話你唔好咁激氣,我幫佢比啦

之前巴士佬好似答我:呢個唔係錢既問題!係原則問題!佢無比錢要佢比返

之後好似係下個站捉左條友落黎比錢

好在條友都無乜野比返錢

諗返起都好笑
巴士司機都無錯既,
正常情況下乘客有責任自己比錢

同埋都要多謝個啲肯同你 唱 散銀個啲人
因為有啲係係收你手續費

銀行屌你比佢數錢好似超過200張收你0.25%服務費

你同人唱10蚊係唔係要比人地0.025蚊

珍惜每一件小事好事

好人買少見少
以前手機冇得比錢果陣
我試過幫個八達通冇錢嘅學生比錢
但佢唔該都冇聲
仲要佢同啲朋友覺得我好奇怪咁望住我
早知由佢自己籌錢
又係支那人
見多啲人佢地就明

但都有睇錯既時間

蛇蠍美人咪係囉
屌你好眉好貌但個心毒既

有女人睇落樣衰衰但勁友善勁有禮貌

有男既衣冠禽獸、等等

但87%時間係準,每個人都有磁場🧲

靚女+大波+長髮一定係心地善良

因為,頭髮長長心地善良、
乳不巨何以聚人心
沉魚落雁
可能小朋友太驚啫 我當年都冇講唔該多謝嗰啲 但係都係事後先意識到咩事 保持樂於助人嘅心
終於有人讚下香港
其實我都覺得係咁
以前細細個試過搭巴士唔夠錢比
司機都係話我兩句之後比我坐
點解日本社會高壓
因為日本old seafood有少少權就欺凌別人

香港人去完旅行就當自己日本通, 仲幻想台灣人nice
旅客睇到的野有限
係 呢套睇法唔係講緊絕對成功 只係大部分時間都準
同埋好多時大家忽略一樣嘢個外貌最緊要其實係包括埋眼神 呢樣係最重要
有冇陰影?
啱啱東京返來
呢幾日喺街頭就咁企半個鐘都融
唔啱
你都識講𡃁仔洗錢信唔過

不過司機過份咗
最撚憎阿差
靈魂之窗

夜雨屠夫對眼
我係乘客一定會幫個學生俾埋車錢
屌佢老尾揸車都咁撚串
好記得阿媽嗰一句:錦上添花易,雪中送炭難

大過咗終於明白到點解有啲人可以噉受歡迎,我自己暫時睇到有兩大特點:

佢哋好識得善用幽默感去緩和氣氛
能夠喺朋友或身邊人最需要幫忙時主動伸出援手

我自己都相信舉頭三尺有神明呢句話
幫人真係不求回報,但我相信神一定會睇到

而且每次真係幫到人嗰下我都覺得好有滿足感

家下社會環境係差,但每次遇到呢啲好人好事都覺得係一種小確幸,可以令到自己開心半日

最後講多一句:勿以善小而不為
我地毒撚,又好大可能無下一代

賺咁多又洗唔晒(講笑)

不過我信地球係一個超巨型監獄,
我地係黎地球受苦

地球有好人壞人
地球都需要好人壞人

門徒劉德華:我無迫佢地食噃,有需求就有供應架啦
其實你諗深啲劉德華係岩

下世我想做香港地產商啲子孫

敗晒阿爺啲家產,超爽

珍惜下啲好人,人地幫完你,你就幫其他人,

當然唔好周街扶人
遇到碰「磁」就仆街,
最多錄影住佢打999

幫人如果想有回報基本上都唔叫幫啦,
幫人就係on99唔信點解就方便左人地咁就係幫
但都要迫保護自己、世途險惡

盡做啦
呢啲嘢睇人同睇環境

見過類似情況係司機自己喺銀包拎錢出嚟幫
細個撘車都試過計錯數唔夠錢喺身其他乘客幫手

但如果好很多人利用人地同情心故意走數
咁啲人又會有戒心唔再幫人

不過無錢執到正最多都係無得撘
又唔洗鬧到人無地自容咁嘅
呢個司機又係你有壓力我有壓力搵人出氣嗰啲嚟
毒撚面皮薄果下係覺得好似我多事咁
但見到講廣東話都會幫嘅
除咗啲街頭問人拎錢果啲
你太睇得起日本人
日本人最鐘意呢單嘢唔係我跟開
但又好撚八掛食花生
可能個例子唔適合
試過搭50蚊的士,得500蚊紙
無錢找
到埗司機直接叫我落車
香港我都見過啦
有小學生八達通唔夠錢,車又開咗,司機喪屌
又話呃車搭乜乜柒柒
後尾大家睇唔過眼,屌返司機轉頭,幫個細佬俾埋錢
你做錯,唔通上司要你跪低

你都照做?
行多啲健康啲
正廢柴 返屋企應該係打老婆仔女嗰啲
俾得一個係咪俾晒全世界人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞