日本小學生IC卡餘額不足被趕下公車,37.7°C走2小時回家,司機事後致歉

442 回覆
90 Like 380 Dislike
其實係

當然巴士司機太惡死係個問題
但無錢搭車俾司機屌呢一點其實香港都唔罕見。
我都信,香港真係好多善心人
上次八達通冇錢,得返紙幣
但係有個阿伯願意幫我俾
所以我到宜家都好多謝佢
唔係因為嗰幾蚊車費,而係佢份心意
但也有人覺得,司機態度或許不好,但他只是照規矩辦事,而且他也不了解男童的情況,認為無須對司機太過苛責。

佢老味羞辱人喎

司機托著他的下巴把他臉抬起來,口氣很差地要求男童道歉。
明明日本巴士落車先俾錢
睇到頭都大點解仲要行兩個鐘
呢單野証明日本人平時幾有演技同工關,一去到呢D自己人野即刻露晒底細蚊仔都屌,對住D後輩更加唔洗諗
試過日本搭巴士淨係收現金同paypay,無西瓜卡,後面日本人幫我比埋就走左,反應都比唔切
雖然無損仆街程度,或者講冇咁仆街少少
上面班話日本人唔幫手俾錢冷漠好柒
上面証實咗真係唱衰
就好似對住屋企人都唔會唔該前唔該後
香港啲小巴司機都有人情味過佢
尤其保安、司機、物管嗰類社會底層
抵佢哋一世都底層
但也有人覺得,司機態度或許不好,但他只是照規矩辦事,而且他也不了解男童的情況,認為無須對司機太過苛責

諗起之前中國有個無臂人搭地鐵想行殘疾人證通道,但啲職員都叫佢攞張傷殘證明出嚟,嗰個人已經一再強調自己冇手攞唔到,到最後要攞隻腳嘟咭通過;照規矩辦事嘅極致就係理性徹底替代人性,將判斷力都交埋畀上頭,趕成年人落車冇問題,但對住個細路哥都要「一視同仁」就過份啲
司機態度或許不好

試過有司機開大咪同個𡃁仔講話加咗價 要佢俾多5毫子個𡃁仔已經行左上樓上坐低咗
表演下
講廣東話又唔係支那人樣,一定幫
一聽到普通話我會幫手趕佢落車,
話之佢游水過海
呢下真係屌佢老味多咗
呢個香港好
d錢唔係自己袋
司機由鳩你
唔算一流 搭jr嗰陣
師兄心地唔錯
想當年我都試過兩次上錯紅van 冇耐
先發覺冇cash 要求司機畀我落車
嗰下有乘客幫我畀埋錢
日本匠人精神
日本人好尊重公車
香港見你𡃁仔通常由你,尋日先見到個
隻手揚兩揚叫佢快啲坐低算。
家人都有錯喇 冇檢查卡有幾多錢 又冇俾錢細路
公道講句 就算係搭完落車 如果係香港/外國
一見到司機對細路郁手一定會出黎幫拖屌返司機
日本人個種冷漠 各家自掃門前雪嘅level 唔係日本住耐d係唔會知
本身冇錢搭車係佢唔啱
但屌還屌 出埋手 仲要係細路 香港真係少見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞