好癲,而家啲騙案係用埋官方SMS send俾你

170 回覆
29 Like 555 Dislike
Ching衰咩?
佢指平時收緊萬0果個acc 都可以俾scam 夾一個入去
呢個應該係app 問題,同名就放埋一齊
你老味
跟住仲要我睇到個sms
咁我就唔㩒link,直接開app c八掛下啲分幾時無
點知個app又不斷話系統繁忙乜都睇唔到

咁你叫人點?撚果條假link?
結果我當無事發生就算,反正啲分我就唔在意
但係如果係其他人,好在意啲分,應該都奶硬野
Sender id 任改架
https://www.ofca.gov.hk/tc/consumer_focus/guide/hot_topics/ssrs/index.html
# = 有官方去登記過, 你見銀行 / 電信商好多都有#, 因為佢地去左登記 = 真係真野
無# = 你要自己去查係真定假sms, 因為佢本身個number就可能無做登記
而家即食年代 睇嘢最多兩秒唔明就飛
唔關事,喺條SMS由電訊商射落電話嗰一刻,電話嗰邊收到嘅Sender ID就係"Mannings",冇電話號碼cross check,電話嗰邊都愛莫能助

所以而家OFCA先出#開頭嘅認證Sender ID,原理應該係啲#頭嘅Sender ID,只准經whitelist咗嘅permitted source send SMS出嚟,其他人先冒認唔到
喂 出嚟比人屌老母啦
啱啱都收到呢個
好型
睇黎有班人懶醒仲未知咩事
講緊係頭幾次真係官方用緊個sms send野俾你
而你亦真係用過所以無介心
但去到最新個次可能已經係騙徒send緊假SMS俾你
雖然都係同一招俾假link你入
重點係同一個chat box到 一個唔覺未訓醒真係快手俾哂資料佢
祝懶醒班柒頭快D中招然後上黎哭喪
有#先係官方都唔識?
不過都唔好太信
有咩我會直接自己入app ,唔會禁佢任何野
你有萬寧我係tg同wts
我試過收到同類由 hsbc send 黎嘅短訊
又係俾條 link 叫你 login
到而家都諗唔明咩原理
同名就會當同一個來源
有app可以做到
牛牛真係大癲 好彩一睇個format就知係假
不過啲師奶中伏就大獲 牛牛叫你轉幾十萬都係閒事
重要通知:您剛接收到一個由“WhatsApp”傳送之訊息。此訊息可能內含連結,點撃連結前,請慎重考慮,慎防詐騙。

Important Notice: You have just received an SMS from "WhatsApp". This message may contain a hyperlink. Please stay cautious when clicking the link and be aware of possible scams.

cls終於做野
你條撚樣咁官呀
未group 埋
想知幾時先group
WTS 同其他都係LINK果度做手腳
搏D人唔睇清楚以為係官方 SMS
見到積點你都中就扺鳩你死啦
佢可以顯示個假官方電話俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞