好癲,而家啲騙案係用埋官方SMS send俾你

170 回覆
29 Like 555 Dislike
點解,係咩技術嚟? 平民用唔用到
Android會提你有可疑
有software做到
騙徒都係平民嚟
佢地就係話而家騙徒改到個發送者number 係咩號碼都得,所以政府而家響真o個d會加個 #

屌,真係唔講點知,痴撚線
屌你,我想試下,咁好玩丫la
得idog先有
證明好多人唔能睇清楚周圍吠
下 即係點
你試咪拉你

啲騙徒喺KK園先咁猖狅
成班文盲
未乜撚嘢…1999
之前牛牛都試過
萬寧依家個sender id有#號
唔係好清楚
拆解陷阱一:騙徒自訂發訊人名稱,以假亂真

有些釣魚短訊的發訊人名字與真實機構相同,這是因為SMS短訊制式容許應用程式對個人(Application-to-Person) 傳送的SMS短訊,自訂最多11位英文字母的顯示號碼(即「自訂發送者號碼」),並隱藏發訊者電話號碼。在沒有電話號碼對比下,手機系統會把同名發送者認作同一發送人,因此真假短訊都會被放在同一個文件夾,令人難以分辨發送來源。騙徒更會利用境外電訊服務供應商發送短訊到本地詐騙,繞過電話卡實名制度。

拆解陷阱二:假網頁跟真網頁版面相似

假網站版面跟真網站版面極為相似,市民單憑肉眼不易分辨,網址甚至用https開首,予人安全感覺。「https」的「s」雖代表Secure(安全),但只代表該通訊被加密,不等於網站沒有欺詐成份。騙徒建立假網站時,會從網頁寄存公司付數美元購買SSL 證書,為網站設置加密傳輸,令假網站更像真。

拆解陷阱三:釣魚短訊可應用在不同騙案 如假證券平台、色情約會

這類釣魚短訊可應用在不同騙案上,例如年初有騙徒假冒證券買賣平台,聲稱要核實用戶信息,於是附上WhatsApp連結,要求受害人聯絡所謂「專員」。「專員」遂以問卷調查為名,將受害人加入投資交流群組,遊說受害人參與所謂的「投資計劃」。

此外,騙徒也會發短訊邀約色情約會,邀請受害人到假約會平台付款登記,以尋找約會對象,本月初一名男子因而墮入援交陷阱,損失過千萬元。
呢樣野有左幾年。
係on9政府仲用實名制呃鳩香港人
萬寧而家唔係儲yuu分架咩?
Sms真係落後科技。。
好似唔係因為number問題,睇之前hk01講係因為香港無限制sender id ,所以佢地可以假冒官方
https://www.hk01.com/社會新聞/1042253/微信百萬保障詐騙-騙徒威脅扣款4-3萬-曾發官方短訊號碼竟是假
想問真訊息邊到有#
有喎
我之前用某電話台, 用左5年,
官方sms 號無得假啦, 又提交電話費,又話今個月剩幾多流量,間唔時有廣告。

最近都試過官方sms 收到呢個過期積分sms, 真係會奶野的。
乜撚野未GROUP埋, 睇唔撚明
佢可以gen好多個電話no.出黎打比你
出來切腹道歉啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞