[公居屋不應留給年輕人] 屋邨妹變房署署長:年輕人要向上流

229 回覆
51 Like 239 Dislike
有貢獻佢哋自己買咗私樓住啦 仲住乜鬼嘢公屋啊
有一千萬個公屋妹先得一個做署長,然後用黎做例子
年年加人工
個個都努力就冇人炸薯條 冇人做7仔 冇人做保安啦
又想逼基層努力 又要壓到呢D基層工個價低一低
當然唔係人人做到署長啦
但入大學、考AO要咩機遇?
問題係人工升 樓價都升呢
講緊買樓
咩入大學,考AO
但我覺得有補助期限
唔應該無限期咁幫,要漸進式慢慢加到去市值租(或者好人D俾個七/八折)
就咁假設二十年,如果補助左廿年
都可以自立唔到,交唔到市值租,係咪仲要一直幫落去?
講明先,只係講有正常工作能力果D
幸存者偏差
所以唔應該再搵呢d有幾十層樓既人做署長
應該揾D住公屋, 人工得10K既人做, 根本而家D局長署長全部都係既得利益者, 個個都唔想樓價跌,想幫後生繼續租佢層樓, 不停搞9基層市民
希望樓價跌, 見佢心臟病發
講中咗 你唔係嬲啊?
又話自己唔係公屋撚
老野定後生住先關你撚事咩
公屋狗慢慢吠啦
咁後生有貢獻連排都排唔到啦
月入要低過13k先有申請資格
真係做看更都有
工作又好 社會齒輪又好
冇話關我事啊
單純睇你條貨Van狗 唔順眼啫
今日俾人抄320未啊?
抄咗啦
公屋狗嬲撚到呢
唔知以為你死老豆
上網搵野發洩
如果個個搵工都為左買樓呢個目標 咁邊個會去做m記 倒垃圾 掃街 7仔 超市收銀 呢d價錢低又少晉升機會既工?
冇左穩定既基層員工 個社會唔會大亂?
講緊阿署長呀,無啦啦講咩買樓 你溝通能力有啲問題
傻閪
比人抄咗就抵死啦

你條性病雞蟲賣左層樓未啊?
因住冇錢睇醫生啊
你咁在意人係咪住公屋?
定還是你都係你隻死公屋狗?
咪哂氣同班廢人講經啦,佢地失敗=社會迫害,上代黃金時代。
Ian Fans咪典型公屋基層出身,同佢地同一條起跑線,靠自己努力讀書,入AO一步步做到署長。
咁都有得講Ian fans靠機遇你話呢班社會基層抵唔抵俾外勞逐步取代
其實佢講得冇錯喎
不過地產商點樣揸乾揸淨市民又唔提
全球樓價第一
不吃不喝廿幾年

我真係廢
中咗金多寶頭獎表示:買中6個字其實唔難
局長都要住廿幾年公屋,比你差少少既住30-40年啦,仲要局長有時代紅利
你住唔住公屋關我撚事 邊個得閒在意你
公屋狗死全家啦 一人住公屋全家cancer死
根本關香港個產業結構事
全部都係炒炒賣賣 呃呃騙騙,然後笑貧不笑娼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞