[公居屋不應留給年輕人] 屋邨妹變房署署長:年輕人要向上流

229 回覆
51 Like 239 Dislike
青年應該努力供樓,對置業有需求,咁地產商就有得賣樓,政府就有得賣地,咁呢個遊戲就可以繼續玩落去喇
假難民都係另一個左膠問題
公屋本身就係上流階梯嘅一部份,就係等你有多啲租金外嘅錢去做教育,存儲投資,之後再上到下一階層

你而家咁樣抹黑年輕人,仲想拆條梯,你政府想點?想當後生係你班人嘅奴隸呀?
個個做局長呀,10年後有80,000人工?
大力打擊濫用呢句人唔笑狗到伏,上網搵吓幾多公屋暗盤,大把大陸人用公屋搵錢,有幾多香港人真係受惠於公屋。公屋又俾大陸人搶,私樓又比大陸人搶,推到樓價鬼死咁高。
但有好多人係寧願自降收入放棄升職機會隱瞞資產等,為即就係公屋,已經冇「階梯」 功用,換言之,公屋已經成為香港人「終點目標」,例子太多…岩岩又有

一名女網民早前在「香港討論區」發文,表示自己跟丈夫同為30多歲,育有一名2歲孩子。她透露丈夫從事政府基層職位多年,她則做兼職工作,兩夫婦月入合共約3.5萬元,但光是交租已花去近一半。

丈夫考獲主任級 憂失公屋
事主指兩夫婦一直依「公務員隊」輪候公屋,估計1、2年內有機會「上樓」,未料近日丈夫突然告知考到主任級職位,事前完全沒有跟她商量,令她擔心丈夫轉做主任後,會令夫婦倆失去輪候公屋的資格,日後住私樓要辛苦供樓,
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20038839
公務員特別安排又唔見你講
局長有幾十萬人工,我講緊一般大專學生,就算一個人冇,一個家庭都會有
有時真係分唔到你依啲假膠係真係蠢定玩膠
我都咁計過辛辛苦苦賺返黎嘅錢要焗住投資先有機會上流 唔包賺 自己洗左佢開開心心諗少樣好過
又要睇人面色
躺平周圍去下旅行仲好
個老公應該後悔娶咗個咁垃圾嘅老婆
講真 全世界得香港公務員先咁高人工lan嫂先可以牙刷刷
出身有米唔得 出身公屋又唔得 係咪要訓街出身先得呀
D說話越黎越似共產黨同人民講野咁, 要捱得食草
香港就係 公屋居屋條隊 俾晒老人家新移民 巴基斯坦打尖 但係偏偏呢班就係最冇生產力 年輕人儲到首期 全家因為資產上限又俾人趕出去
膠你老母就算公屋廢老以前掃街都叫對社會有貢獻
後生有撚貢獻啊??

後生起樓俾老野住 社會先可持續發展

叫老野讓俾後生住 同叫60-70歲老野落地盤起樓俾後生住有咩區別
食住樹皮瞓住街先
公屋點比年青人,一個人最低公資先夠申請,兩公婆做野連最低公資都唔超

你話比公屋年青人住,當儲錢買居屋私樓就話姐

宜家公屋係老人優先,點解會老人優先?

未係你個政府想後生睇住同照顧老人,等政府負責少D

政府老人院宿位少到仆街,私人正常D就唔平。

咁你個政府未比間公屋逼後生同佢住,有老人排公居屋廼優先,宜家就生撚左仔又優先

局長你身型似豬個腦唔係豬架?後生仔住得舒服先會開始諗組織家庭,你下下比晒D老野唔好話生仔,結緍都難啦
人生失敗嘅社會垃圾
永遠只會唔抵得人成功
局長你幫老豆買到層樓唔係你幾勁,係你食著果個年代,你遲生廿年出世只係會仲係一個追緊星的屋邨妹
防炒樓 又唔俾樓跌 咁點搞呀 正面直接 搞炒樓 救港啦 扮乜撚係度
我好撚想住公屋丫
貪錢就笑港女, 肯捱窮排公屋又嫌垃圾

好似早年班傻仔九按買納米樓好咩
討論緊年青人政策,同樓市冇關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞