[公居屋不應留給年輕人] 屋邨妹變房署署長:年輕人要向上流

229 回覆
51 Like 239 Dislike
房屋署署長羅淑佩童年時在石蔭邨公屋長大,足足有廿多年住公屋,大學畢業後才遷出單位,而父母就由石蔭邨搬往安蔭邨。直到媽媽過世,羅淑佩就為爸爸購入一個單位,將公屋歸還,讓出來給下一個家庭。她鼓勵年輕人向上流動,在置業階梯爬上去,她強調公屋沒有世襲制度,並非一出生就住到老,而是希望提供一個流轉和上游的機會給市民。

很多網民都指「得公屋得天下」、住公屋是「人生勝利組」,對此她說:「我們並不希望大家一直住在公屋,我今天重點也是,那不是讓你從出生住到百年歸老的地方,如果有能力,我們希望他可以置業,這也是為什麼我們加大力度去打擊濫用。」

不少年輕人為了符合公屋的入息水平,只做兼職或躺平,羅淑佩寄語年輕人別為住公屋而減薪躺平:「減薪躺平我聽過,我特別希望大家不要有一種錯覺,就是愈年輕開始排(公屋),排著排著就到了,其實真的不是很容易到的。因為我們都覺得,怎麼可能一生人都只是在公屋的資助限額,入息限額和資產限額的下面,我們都希望大家可以努力工作,賺到多點錢,可以在置業階梯爬上去,做業主亦是人生的一種成就。」

期待政府鼓勵年青人做業主政策出台

公居屋本身就係咁玩 唔該叫班老人隊讓返啲居屋出嚟 咁咪有一條階梯 而家老人霸住晒中間條路 後生仔又買唔到居 儲多少少錢又比人趕走無公屋 咁點解唔躺平 根本就唔應該係老人家有優先 反而係後生嘅先
成功咗嘅人
諗返轉頭真係好容易
後生仔唔應該住公屋居屋,努力上進買私樓
其實一步一步人人都可以
真係想問句
公屋幾時有畀過香港年青人
好多都係老豆老母住公屋
所以係同老豆老母一齊住公屋
年青人有手有腳,當你FG萬幾蚊,做40年野都仲係萬幾?公屋應該俾退休冇工作,或者冇文化教育人工少人居住
老人過去有貢獻 點解要讓俾後生??
你班小學雞真係反社會傾向
後生有手有腳 買美債美股收息輕鬆租全新私樓啦
唔係個個都好似署長你咁叻, 公屋先係唯一出路
局長講到好似啲後生應該要瞓街都儲錢買樓咁

公屋本來係政府輔助冇能力置業嘅低下階層,等佢地係有基本舒適住宿嘅情況下爭取向上游

而家就反而係咁要求人地一步登天,唔可以寄望政府輔助,咁到底呢項「福利」係想比咩人用
署長你睇下,現今年青人就係咁,公屋不應再分配給50歲以下有大專學歷人士
等老母死先買樓俾下家人?
個社會咁樣 流精 就得
三萬人工 十年唔食唔用 冇交稅 先得三百六十萬 點 上流 🤔
如果署長老豆唔係後生既時候抽到公屋,根本唔會生署長,署長就會係射左落海既一條蟲。
30萬就有首期上車,每年加人工,做幾年又升 ,十年應該有8萬左右
另一個署長可能更果斷更進取
公屋戶主可以傳俾人 都唔叫世襲
留港撚失去一切, 一切福利禁止留港撚使用
取消世襲?
修正富戶政策先 有咩理由富戶個個數都仲有租金補貼
你問班老嘢,佢哋真係當咗間公屋係自己既,想盡辦法加仔女名入間屋去世襲。
睇嚟樓市真係好唔掂
應該要話公屋不應留給蝗蝻蛔印新移民,冇佢地班躝癱喺度輪公屋咁咪房屋冇咁緊張囉…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞