江旻憓真係好存心隱藏自己政治背景 時間線懶人包

1001 回覆
5294 Like 183 Dislike
江旻憓真係好存心隱藏自己政治背景

1. 2014佔中期間江旻憓已經識主動搵葉劉問政治意見,一早對政治有立場,後來去美國讀國際關係,更加引證佢一早相當留意政治

2. 2019記者問江旻憓點睇,佢講「香港受傷」,黃藍都受落,係經過佢深思熟慮、絕對唔會得失權貴同埋支持者嘅回答,當年黃絲傻鳩打晒飛機,列佢入「黃運動員」

3. 江旻憓報讀中國人民大學,2021年拉人封艇47案肥佬黎案去到高峰時,江旻憓既碩士畢業論文題目係講「一國兩制制度”優勢”」,講2019後嘅一國兩制有幾好,當然呢啲嘢江旻憓全部冇公開過

4. 2021年同年,奧運會之後,律師會改選,黃藍內閣對決,江旻憓為藍個邊站台,為佢之後讀JD鋪路

5. 幾年間,江旻憓多次出席紀律部隊活動,香港01話江旻憓成為「鄧餅強寵兒」,鄧點名江旻憓「一齊說好香港故事,為國家安全意識等議題出謀獻策」

6. 呢段時間,江旻憓亦成為「菁英會」執委,菁英會背景基本上清一色係由民建聯成員等人組成,包括杜凱琹都係執委,但如果唔係菁英會自己爆響口,香港都冇乜人知,因為江旻憓提都冇提過

7. 2024年4月,就算就嚟到奧運會,江旻憓都出席菁英會国情研习班,喺北京嘅國家行政學院受訓,而江旻憓一個post都冇透露過,如果唔係豬隊友流晒啲相出嚟,可能根本冇人知

8. 拎到奧運金牌後,大陸媒體網易163爆料,有自稱江旻慧表弟嘅網民指,江旻憓母親係陝西西安人,港漂,屋企極度富裕,但帖文好快被刪。正常起底張家朗屋企會唔會被刪帖?顯然係有野要隱瞞、而且有相當大既影響力?既然江旻憓屋企咁有錢,相當大可能係從商,大陸好多時係政商一體,佢究竟咩背景?政二代?

9. 仲有其他雜項:江旻憓IG一個人都冇follow,連比你知道佢嘅興趣同背景嘅機會都冇;
江旻憓廣東話講得好差,何詩蓓講得好佢好多,正常香港小朋友讀國際學校都唔會講咁差廣東話,除非佢屋企係講普通話?

江旻憓喺奧運金牌得主,運動有成就,而佢政治上係一個藍絲(甚至紅),呢啲都已經毋庸置疑

同時發現佢一直都刻意隱藏真正嘅政治取態同背景,非常小心謹慎,成功做到兩邊通吃,究竟佢政治上計算咗幾多野?仲有連登仔覺得佢係低B妹,低能果個係你咋
覺得佢天真嘅人,先真係天真
你們可以打我了
lm
等五毛吠一輪先
Push
仲有班人以為佢真係咁天真 傻更更咪撚都唔識
打人唔好啦,改吊會唔會仲有力

你們可以吊我了
乜撚
直頭係共產黨陣營照妖鏡

黃毓民 白兵

歡迎再補充
蕭若元
成班pr出晒黎自稱黃絲但又話「仲分黃藍好煩」
其實都知咩事啦
推呀
白冰嘅擺明係獨醒撚
如果黃絲吹捧江b, 佢就會跳出黎話「人地唔撚係企你果邊呀
謝謝整理,高質Post
所以都係表面讚下佢攞金牌叻叻就算
其他言論唔理佢
多謝整理,真係好撚有機心
2019年都過咗咁耐
都仲有人咁天真

佢攞金牌我恭喜佢
但唔會支持佢
不過你執住佢隱瞞政治背景
就有d夾硬黎,容易反駁
始終係佢私人生活,佢冇需要樣樣都post
表面越扮乖扮傻既女仔,心機越多
離真相不遠
紅絲運動員
黃紅藍大和解
仲有江拎金牌 有人唔支持佢
就成班衝出黎講咩香港人就要支持佢
唔支持就係唔愛香港 係咪想情緒勒索?
支唔支持係每個人嘅自由黎架喎

張家朗拎金牌嗰陣又唔見咗呢班人
自己諗下點解啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞