曾蔭權 : 4000蚊呎仲有好多

130 回覆
179 Like 19 Dislike
唔知點解好多打工仔係希望樓價下跌,而唔係薪金上升

要發生咩事先會樓價去到$4000呎?一定係有某d原因令到資金大量外流,資產先會大幅度貶值。而資金大量外流,港元就會有好大既貶值壓力,政府就要不斷買入港元去維繫聯繫匯率,直至放棄聯繫匯率或者政府破產。

而係政府破產之前,連登仔率先收晒皮,失業既失業,比人收返公屋既冇左公屋,有j既連雞都做唔到,淪落到瞓街乞食。

然後就會變到好似東南亞國家咁,泰國越南咁,或者委內瑞拉咁
你之前十幾年冇喺香港返工?
人工升幾多,都唔夠樓價升得多
反而97-03年
通縮減人工,big4人工腰斬,都唔夠樓價跌得多
唔好同我講咩跌到沙士價你都唔會買果啲廢話
你自己唔會買唔代表其他人唔會買
只要俾到信心大家樓市唔再跌,就會開始多人買
只要俾到信心大家樓市唔再跌 << 當個樓市真係閪冧既時候,就唔會大家都有信心個市唔會再跌啦。掉返轉如果大家都有信心,咁個市都唔會閪冧啦
當時應該仲計緊建築面積
而家都係人工升左一倍姐
樓價都唔至升一倍

同埋而家好多人仲係搵緊萬幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞