曾蔭權 : 4000蚊呎仲有好多

130 回覆
179 Like 19 Dislike
頂多咪3000 依家仲要縮晒皮
今時今日大陸大連杭州南景都唔止呢口價。
呢啲價錢仲平過今日嘅居屋
稅後
基建水平、城市建設費
邊個父母$4000任買?
以前建築呎數呀懵撚
物價升咗兩倍差唔多,0809年一個餐先十幾二十蚊
嘉湖山莊 $2,145
好快到
如果人工係必然跟得上物價
Mcdonald而家應該100蚊一個鐘以上
唔好成日諗舊時啦 全世界都升樓價 美加日台韓 度度都升到負擔唔到 唔好剩係覺得得香港問題 根本係全世界嘅問題
要睇埋金價
仲有一樣野係香港樓價唔計公共房屋
全世界除左新加坡無邊到有咁多公共房屋
當一個地方無咩公共房屋
就會有d低價樓 所以平均數會平過香港
如果香港將公屋全部出售
都會拉番個平均樓價去到接近外國水平
大貪都無用,都無糧出
工程會計算唔算專業人士?依家應該唔受環境影響?

其實逆市可以繼續賺嘅醫療科入面,相對冇咁缺人嘅allied health都開始醫院請唔返,NGO冇位,真係冇位定係冇錢開位,就不得而知
樓價跌打工仔人工都會跌,不過呢個係比較漫長嘅過程,同埋用者自付嘅嘢係會愈嚟愈多,你講緊嘅嘢都發生緊。

樓係資金儲水池,有班舊有香港中產打穿個池拎咗啲錢走咗,搞到明顯港人對樓就冇咗個信心。地價一直支持政府行低稅,依家唔work,之後應該係加稅或者學大陸玩五險一金同發債,各種名目盡量回收返市面上冇流入樓市嘅錢,唔覺得佢有心再玩起個地價,大陸個政策都係在於平穩落地,你見大陸都仲係跌緊。

而呢鑊跌幾勁就唔知,但一定係樓爆級別嫁啦,爆親冇十年都好難向返上。下個中國高速發展城市都唔會係香港,簡單講就係珍惜呢幾年,因為係未來十年最好嘅時間。
我諗細城市都做唔到
果陣畢業都有50k 我算係叻果堆
放心,去返有凸

on9係度吹水 個陣酒店炒散都45啦
照下塊鏡
嘉湖山莊幾時先返到去2000蚊呎
List上面果堆當時都唔新
依家好多都溶溶爛爛
按折舊率要再打多個八折

不過最大嘅因素都係睇下上面政策
上面果個又命不久矣,新揸fit人點做都無頭緒
嚟番個韜光養晦嘅就玩得過
一陣搞個大灣區一體化身份證嘅
啲屋溝嚟住就無得搞
好多深思熟慮嘅就算見你陰跌都唔敢入住
平唔平係次要
投資要睇產品令人有冇信心

恒指平,但得幾多人買,托極都係磨
納指道指美債點升點跌都有人買
所以香港降緊級
09年食飯要30幾啦,學生餐都廿幾
冇可能,09都未有最低工資
我10年定11年出黎做pt pizzahut 20蚊一個中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞