曾蔭權 : 4000蚊呎仲有好多

130 回覆
179 Like 19 Dislike
有乜好拗
咁多年都有公報個人月入中位數
2008得10500
今年暫時計都20000
應該用overall生活成本計
香港樓價係貴但係其他嘢會平返
例如稅/車費/服務業收費

https://www.mercer.com/en-hk/insights/total-rewards/talent-mobility-insights/cost-of-living/#:~:text=Top%2010%20most%20and%20least%20expensive%20cities%20in%20the%20world%202023&text=The%20top%2010%20most%20expensive,Tel%20Aviv%2C%20Copenhagen%20and%20Nassau.

不過樓價跌咗咁多
香港依然係成生活成本最高嘅地方
呢個價錢應該仲係建築面積年代,轉用實用面積果陣全線加左三四成
俾一個double佢
新界跌返落去7-8000蚊就差唔多
最好跌到4000蚊呎
跟住到你買到 就爆返上20000蚊呎
跌撚到4000蚊呎 你睇下邊到仲有公司請人啦
唐超 加油呀

去到呢個水位 我支持你呀
關我撚事,樓價最好跌柒到1000蚊呎,我繼續5萬蚊個月,最鍾意睇你地仆街
睇返09年炒散post 啦
香討仲有記錄
講緊fg 你講中位數 09年fg學歷仲未泡沫點會少過一萬 除左條友中三啦
咁真係幾高人工,但當年唔多人識炒散
我09年pizzahut得20蚊,炒散高成倍有多

而家餐廳都有60_炒散都係大慨得80
咁食水真係好撚深
唔怪得而家啲蛇頭可以咁串
講緊fg 你講中位數 09年fg學歷仲未泡沫點會少過一萬 除左條友中三啦

你都弱智
不嬲香港中位數skewed拉高
fg 中位數比整體人口中位數低
你可以繼續ff

收皮啦on9仔
有census唔用用新青年論壇啲訪問同大學report數據
想同男朋友買天晉3房單位
咁你件弱智搵到fg 中位數幾錢未
自己弱智又不停話人弱智

笑撚死我,你呢條數計埋副學士同高級文憑
原來依家fg 定義係咁解,記者柒左都算你照cap 埋過嚟扮醒
合唔合理係睇需求既姐
難負擔果計算個公式個個都唔同
不過成30年咁供係幾大risk
唔知日後幾十年升定跌 但要睇齊深圳啦
廢淡
你有命睇應該會去番果口價
當年得炒散先可以叫高啲
而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞