曾蔭權 : 4000蚊呎仲有好多

130 回覆
179 Like 19 Dislike
香港樓價去返呢個價就差唔多。
200~400萬咁平
當年D人話應該要平過沙士先合理
咁沙士價真係合埋,去返03價絕對岩。
香港樓價應該以平均工資5年供斷為目標
有冇人check下當年平均人工係幾多
當年做醫生律師話唔合理
印像中09年,銀行teller 8000-9000蚊
其實差唔多
呎價升左一倍
人工比當年差唔多左一倍
2008-2010 fg 都係得 8000-10000月薪
08金融海嘯經濟好差
去返呢個價先合理
點解連登仔女怨天怨地,明明佢哋父母$4000任買喎
定係佢哋父母未嚟香港住公屋?
個陣仲係可以計建築面積,而且好多樓都唔夠8成實用率。

計埋計埋,15年後既今日既樓只係多左150%,算係咁。

當然09年既香有好多世界之最,但相比當時,依家既官員形容香港進入由治及興。基於買樓買將來,我認為第一城好快就上到30000蚊一尺,大家快手入。
Losers生Losers
原來09年係而家新居屋價
依家尺價係講實用

https://www.edigest.hk/二手成交/麗港城-九龍-新界-中原地產-樓市消息-樓盤交易樓市-1322742/2/

實用尺價12921
建築尺價10372

呢個原業主響2008年海嘯價買入係4969一尺。

講真啦,16年間大家既人工多左幾萬蚊有幾奇,總之依家香港執10間就開16間,市面非常樂觀
你搵唔搵到?
如果樓價去得返$4000一呎,你覺得你個人工唔會得返四位數字?

D人成日覺得樓價drop to zero自己就買得起,佢地唔明白樓價冧到七八成,個經濟一定係衰到無朋友,到時你個人工仲keep到幾皮野一個月?
公屋仔仲好笑,真係覺得樓價跌七八成自己無物業就不受影響,其實經濟大蕭條,到時政府乜收入都大跌啦,包括所有salary tax, profit tax,仲有錢養住班公屋友?仲有咁好福利?政府無錢到時乜褔利大cut啦,所有公共服務都用者自付,包括公屋要比返市值租,公立醫院睇醫生要比返正價 (即私家醫生價),免費教育要收返學費等等
本身就應該係只值呢個水平
lihkg傻人:樓價回到沙士先合理。人工要減無所為啦,都係搵得個萬零一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞