點解外國泊車咁興車頭入先?

222 回覆
16 Like 521 Dislike
架車尾入會推唔到架手推車去車尾上貨
尾入有車cam易好多
啲人買野好多時都成車成車咁買
尾入既話隔離左右同後面有車就好難上貨
兩樣都要識
有啲地方唔比頭入 但平時點泊就睇個人preference
住緊澳洲 通常啲人去景點都用車頭入
停車場就多返少少尾入 但都係30%左右
因為外國生活去親shopping都一次買大堆嘢,架手推車可以推出舖推到埋車度,車尾向出方面上貨入車尾箱
外國泊位
兩邊車門都可以開
影張相就唯恐天下不亂
睇嚟你都係撞開人嗰堆人
外國泊車比較流行車頭入,這主要是因為以下幾個原因:

* **泊位寬敞:** 相較於香港等地,外國的停車位通常較寬敞。車頭入的方式可以讓駕駛者更方便地進出車位,特別是在需要頻繁進出的情況下。
* **視線良好:** 車頭入時,駕駛者可以更清楚地觀察周圍環境,方便判斷車距和方向,減少刮擦等意外發生的機率。
* **取物方便:** 許多人習慣從車頭取放物品,車頭入的方式可以讓取物更加方便快捷。
* **傳統習慣:** 在一些國家,車頭入的泊車方式已經成為一種傳統習慣,大家會自然而然地選擇這種方式。

**為什麼香港大多數人選擇尾入?**

* **泊位狹窄:** 香港的停車位普遍較窄,尾入的方式可以更有效地利用空間,減少佔用過多的車道。
* **方便離場:** 在狹窄的停車位中,尾入的方式可以讓駕駛者更方便地倒車離場,減少與其他車輛發生刮擦的風險。

**總結**

無論是車頭入還是尾入,各有優缺點,選擇哪種方式主要取決於停車位的寬敞程度、個人的駕駛習慣以及當地的交通狀況。

**想了解更多嗎?**

您可以參考這篇文章,了解更多關於車頭入和尾入的優缺點:[已移除無效網址]

**你有其他關於泊車的問題嗎?歡迎隨時提出!**
應該唔關事
我識得D人係冇點學過尾入. 以前冇泊車cam, 尾入出事機會多過頭入
而家都多左人尾入啦
我好似差唔多次次都得
後入淨係靠鏡會有心理壓力
係仲係學牌嗰陣試過一次泊完同前車差1cm
我見超級市場咪多數頭入....因為要放野去車尾箱
其他時間多數都係尾入比較多
人在英國
9成外國人都頭入,一嚟快二嚟超市買一大車野,尾入架手推車推唔到去尾箱箱

但試過喺室內停車場我尾入,結果拎車發現個頭bumper側邊花咗+壓到有一忽飛起咗
肯定隔離條撚樣頭入出嚟果陣fing落我到,車cam冇長火冇得追
你喺英國嘅話,你先係外國人喎
咁個post都講明外國我咪講返外國人
轉半個車頭入去,反方向後退少少,再轉埋成架車入去,喺啲路窄嘅supermarket成日見人咁做
咁唔係3手
出個陣咪又要用多d時間
一鳩樣之嘛
頭入出車唔會難啲 係要睇有無車黎姐
香港停車場頭入 應該大部分場都一手入唔到
咁樣係3手呀師傅
我覺得頭入難D
而普遍D鬼睇位都真係幾準
有一次我尾入泊好得偏左,正想修正下就有架車一野扭9入黎,我坐司機位以為撞9 硬,丫點知又冇,但我估佢扭入黎時個車頭左前同我架車應該唔多過5cm
香港啲停車場細到咁 唔好話頭入

有啲舊場 個格細到仆街 又短
寶馬5系 盡後個車頭都出界
自己左右邊泊貨van 對面再泊架貨van 架車長少少都差啲出唔返黎
都睇車款
而家興suv,個唇好多時高過個𡒊,點隊入去都得
兩個講法都好似啱
仲煩過尾入

香港人揸開嘅,仲要外國d位咁q闊,尾入一手搞掂快靚正

班鬼婆手車又屎,架車又大,成日對住個車位前前後後abab,玩半日先泊到,走果陣又唔識睇後面又要357手,佢淨係泊車出車時間都夠我買嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞