點解外國泊車咁興車頭入先?

222 回覆
16 Like 521 Dislike
地方大係鳩泊架啦
樓主香港都無車
樓主自己手車廢做唔到咪覺得做到既人show off緊
車都無揸過就收皮啦
撚係呀,就安全而言,一定係後入好,你倒後出車好危險
後入係你,睇claim或者睇鏡,唔好撞到啲死物

但係頭入嘅話,你就係用鏡或者用cam,唔好撞到死物再加鬱緊嘅人或車

咁就絕對唔會係純粹日頭沖涼同夜晚沖涼嘅分別啦

同樣嘅topic,你喺外國嗰啲forum成日見到啲自稱係緊急服務嘅人,佢一定話架車係後入,隨時隨地可以即刻出車
但係外國大部分人都笑鳩頭入戇鳩喎

可能嗰啲人都係喺外國未揸過車啦
轉角位咪頭入囉, 其他正常L位頭入完都唔知點出
外國超市係最多頭入既地方
因為要開尾箱
你喺外國停車場,成日都有人喺度行嚟行去,褪後出真係好危險

我寧願左鳩人,好過褪後離開嗰時增加風險

利申完全無喺香港學過車同揸車,睇外國學,同揸咗三四年車
外國咁大講晒咩
巴黎市中心點同美國中部鄉下比

美加啲郊區地方油站便利店尾入會俾人以為你想打劫,getaway car 先會咁泊
地方咁大 打側入都得呀
龍sir話泊車隔離係頭入 會影低人架車同車牌
有咩事方便追究
咁就唔好串鳩人哋話乜嘢冇喺外國揸車啦。

外國咁大正如你話齋,唔同地方都有唔同嘅
其實外國泊車真係興頭入?
想知道係唔係鳩up,先再討論
冇後車CAM既話頭易過尾
大機會係允許得車尾有車牌,尾入會睇唔到,抄唔到你牌/popo scanner scan唔到
外國人多數住屋仔,油車會噴死氣,車尾入死氣會飄入屋。
1. 安全問題,尾出時睇唔到路人 2. 尾入尾出都要多啲時間
練車更加要夜晚去旺角 荃灣 元朗呢啲地方泊S位
好多兩條行車線+左右有死車
你要泊是但一邊,好多時要用個位黎偷位
如果唔係反方向車頭會掃爛晒啲死車

限自己3手軚之內起碼唔可以再塞車
唔係就俾後面泊
練得成既話世界通行
最好前後左右都係幾百萬貴車
唔俾自己有出錯嘅空間
車位大又點 人嘅問題比較多

見過個港女好自信咁路口轉彎一手入第一個車位 然後就炒起隔離駕車

佢hit&run 我就目擊者留咗資料俾受害人報案
呢個真,一d常識都冇
所以樓主係有冇車牌?
有無係香港揸車?
都係睇地方姐
外國車場多位又闊咪鳩產埋去
我去日本都係頭入就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞