點解外國泊車咁興車頭入先?

222 回覆
16 Like 521 Dislike
香港揸過車就唔會問呢個問題啦
師傅介唔介意拍條片黎睇下乜野係兩手軚用個頭入
係咩…頭入多數好似上壆…好難就位…後入可以攞多啲行車線就位
講車還講車,但佢係講「揸車」
明明揸車係一件普通過唔普通嘅事
美國16歲可以揸車
學車係屋企人/朋友教,都唔使出去學
普通到好似呼吸咁
但嚟到香港識揸車又變咗一件好勁嘅事

答返你
車cam detect到撞嗰一刻, 再對照返停車場cctv
點都有用過你一張隔離車牌嘅硬照

呢啲人真係唯恐天下不亂,咁驚青咪出街啦
趕時間/買餸/買野就頭入,出去玩尤其係泊多層停車場就尾入
咁on9
咁如果附近有人開槍,我想走人,如果我本身係尾入嘅話我要離開現場都快啲安全啲啦
真,有啲邊邊位cam同鏡都睇唔到,因為隔離部車擋住視線
頭入 香港啲西停車場
拿車見到有人泊左隔離
真係喊出黎
頭入要靚一係就要360cam,一係就突個頭出去睇,一係就隔離有車
香港同美國人均擁車率都唔同啦
仲未計香港大撚把雪藏牌,考完車之後就冇再揸過車
情況都唔同你又拉埋嚟講

情況好似,美國個個都英文流利冇口音啦,
但嚟到香港英文流利冇口音咪又係好似一件好勁嘅事

再答返你
我唔知你有冇試過喺香港比隔離啲撚樣撞到
我就真係試過

首先香港啲停車場好多位都冇CCTV
就算有CCTV,好多位係影唔到
就算影到,放大都係濛到仆街
如果大撞就緊係冇問題
High花嘅話啲停車場CCTV有等於冇

仲有,啲管理處通常唔會比你自己睇CCTV
一定要差佬嚟先得

咁多不確定因素,
點解自己唔用手機影多幾張相算?
定係你用菲林相機影相,所以每張相都好珍貴?
如果我打劫銀行,我尾出都乜撚唔理地板油啦,最多咪差兩三秒
夠闊唔怕出唔番黎
前輪個轉向大d,後入既L 位你對齊左右鏡係無難度

前入反而容易出現泊唔齊既情況
好多人以為頭入先定尾入先 等於先甜後苦或先苦後甜既道理 呢種觀念係完全錯誤 因為尾入係比較易睇位 但尾出真係盲點多的是 隨時發生意外都睇唔到
廢氣問題
尾入影響人同住宅
頭入 如果2邊 側邊泊2架 van 仔入黎。

冇人企係出面 你出果時點睇到 有冇車埋緊黎
冇後車cam頭入完要倒後出重難
因住有海量級冇車牌既連登仔dislike你 但又講唔出原因
冇分外唔外國

地方大:頭入
地方窄:尾入

阻到後面唔關事啦,頭入泊果時冇咁阻,出車咪一撚樣耐d
On9仔人地街邊d位係斜泊 parallel parking啊
Parallel parking點用尾入
外國咁多位打橫架車泊都得啦
Supermarket 上貨方便啲
有咩壓力 個個都要泊車 個個都係咁泊架啦 邊有話阻唔阻到人
條線仲要打斜畫,直接隊入去搞掂軚都唔撚使扭
可能我手車廢 我覺得頭入先技術高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞