明明樓係必需品 偏偏臭港行高地價

175 回覆
539 Like 45 Dislike
90後去埋英國咪得
你連樓都冇買, 叫乜春啊
明明依家樓價咁低,就係入市好時機
你依家冇能力買,幾時都冇能力㗎啦
80後而家叫贏晒,香港尾班車,有資本移民,19衝又唔會衝, 負責買贖罪券
講到尾就係想不勞而獲, 要平咪住遠啲住低啲

踩完港跌五成咪又係無膽無錢買
當年林鄭推9按出黎益抗議佢既人 擺到明係坑, 買樓果班出哂事
人人買得起樓 世界會大亂
你所謂既主權基金大部份都係債務
剝削外勞 吸血吸番黎 外匯儲備都未夠香港多啊

香港肯學新加坡 大量吸外勞血 一早大把世界啦
啲女人都拎埋個閪出嚟炒, 資產人工禮金最高者得

發利就600, HG就1200up, 香港地無嘢無炒市
每日150個吸返轉頭就有
共勉之啦 我地呢啲普通人就係要suffer
唔係必需品,D遊客搭帳篷已經證明到唔係。
上次咁啱feed到廣告,London zone 1新樓,750萬540呎未計個百幾呎既露台(係wo香港d工作露台要貨一百萬先有),香港standard 呎價就萬頭,lump sum 可能就差唔多,人地呎價平3成到一倍,最近個堅尼地城新盤折讓2-30%都21k重要d cls 則

唔熟加拿大,但我搵過Sydney,要apple to Apple,個到apartment listing 4百幾萬咋係house 先拉高到average 7,8百萬,但實際跟本唔係比較緊一樣既野

6千蚊平唔平睇你點計啦,建築成本5k,利息1k,成本12k,香港發展商呢margin 就好撚高既novoland 個d tier 2 project 7k成本佢賣14k,當30%就16k,16k貴唔貴就睇lump sum,佢開d 5百幾呎3房賣9百,平唔平?過去十幾年,港島新盤開2,3萬既,十年之後依家都係2萬零,重要個邊係插針無供應,而成個啟德有萬鳩幾伙,重大過第一城/太古城,16,7k差唔多啦,我唔會話平

https://batterseapowerstation.co.uk/property-for-sale/a2R3z000002zVI9EAM/
公屋果個要求訓街先合資格
變左排到果d
一下有人養緊
一下虛報
真係訓街果d排到前死撚左啦
因為香港真係唔算自由市場
就算流拍哂咁又點,政府大把錢可以唔賣
03年冇min pay喎,又話min pay會通脹,定係乜都脹樓價跌?
咩叫min pay 信用卡?
借撚到錢俾你咩03年 你估嗰個儲蓄互含社 好似你個部門咁 批借錢俾人買樓咩 , 啲按揭/借貸 收緊到入老母閪咁
其實係 依家跌 其實証明香港人競爭力減
抬錢移民有錯咩
你選擇留港,怪誰?
政府推出首幅私人興建資助出售房屋先導計劃「樂建居」、位於柴灣祥民道的用地招標,接獲一份標書。地政總署公布,不接納該份標書,指地價標金未達到底價。署方同時公布,投標者為極好有限公司,母公司為安保工程控股有限公司。

地政總署表示,政府按既定機制,在市場上公開出售該用地,若沒有任何標價達到政府專業估價師所評估、截標當日訂定的底價,政府不會出售該土地,以保障公帑
泓亮諮詢及評估董事總經理張翹楚表示,西九文化區屬於香港罕有集合文化、娛樂及商業配套於一體的地方,項目擁有獨特性。該區一帶的私人住宅呎價介乎2.3萬至3萬元,個別水平遠高於港島區,而鄰近西九龍高鐵站將吸引兩地人士關注,預計該地住宅部分每方呎樓面地價約8220元,換算地價估值逾150億元。

冇錢到諗住用8000幾蚊賣埋西九塊地啦
你買樓就係 ,地點會係必需品。
但地又係樓必須的面粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞