明明樓係必需品 偏偏臭港行高地價

175 回覆
539 Like 45 Dislike
九按根本假象,令好多人以為買樓易咗,但只係入場費降低,到供果陣就超大壓力,擺明係先甜後苦,水咗好多人入巿,一加息,即刻奶野
結果買黎自住除時變負資產
炒家就抵撚佢死啦
因為華人係賤種基因
專呃自己人
理得你會死, 自己賺到最盡, 少啲都發爛渣
你可以諗下如果唔高地價,政府靠咩做收入
低/中地價就一係加消費稅,所有公營機構如醫院學校交通水電薪俸稅全部加5-10倍價,到時受影響既就唔只係買樓人仕而係全香港一齊受

真係轉低地價買到樓又會屌水電交通消費交稅貴
呢個世界無一個地方係無生活壓力

係香港只要你搞掂層樓你就無憂,煩一樣好過煩幾十樣,如果係住公屋甚至連樓呢樣都唔使煩。所以有公屋係人生贏家。
點學啊??新加坡500萬人口有200萬係外勞
超過三份一人口

香港輸入幾萬個都呱呱嘈
要學新加坡 按比例香港最少要有300萬外勞

財政方面 新加坡政府債超過全年GDP170%
香港發債率佔GDP10%都冇 人地日日碌緊credit card借錢渡日就俾你呢啲傻閪話要學佢

好啦 到香港要學佢發債幾百億就俾連登仔單單打打
一邊屌冇人生仔一邊玩高樓價
其實高地價政策換黎係低稅率
好多野都係相對
連登仔既要低地價,又要低稅率
世界係唔公平架
小人多就真
巴打叫呢三位首富叫得咁親密
政府唔行高地價邊有錢起公屋畀你班公屋仔住
識d公務員係買九龍站。佢打份工唔係03年根本無可能買到。
你都弱智,新加坡人口少過香港,平地多過香港
香港一講開發公園/填海,成班痴線佬衝出黎棕地棕地
樓邊到係必須品 有人阻你做麥路人咩
唔割你班90後唔同割自己70後友咩,臭你咪又係買,而家算平左比你架啦,奶啦
東亞兩千年都做緊

徭役、賦稅;土地法、編戶齊民,就係要每個人為口奔馳、長期勞動嚟維穩
屌你咁直接佢地點答
有市就有價 極端資本主義
一開始就唔應該食呢條水,要還架
香港 7成收入靠賣地產商 無人起樓 香港就無乜價值 外資都怕西左你 既管治
高地價政策係港英政府既政策...
無高地價,何來低税制?
當賣地收入大減,各種税項以及公共服務收費咪要加返,其實宜家已陸續浮現,薪俸税和差餉寬減逐年減少 (即係變相加税),加水費,加大學學費,加煙税,恢復酒店税,研究加急症室收費,相信之後更多加税加公共服務費用的政策會陸續有黎
你認為政府無錢,仲比到咁好福利?遲早連社福都一定程度受影響,享受緊政府褔利既人唔好以為自己不受影響
九按真係智障
根本有心水班冇能力既人借爆接火棒
全世界邊有地方咁痴線
個陣公務員唔使同銀行借
佢哋同儲蓄互助社借已經搞掂
公屋閪永遠都係咁雙重標準
外國永遠係香 香港永遠係臭

所以我成日都話 咁唔滿意咪躝囉
又英國又加拿大 再唔係日本台灣
甚至去美國做黑工 有社工幫你申請埋行街紙
帶你去考車牌做貨車司機 去做地盤佬
只要唔主動離開美國 冇犯過刑事
永遠都唔會主動驅逐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞