明明樓係必需品 偏偏臭港行高地價

175 回覆
539 Like 45 Dislike
新加坡都係高地價
高地價引致地產過度擴張
好簡單 番足成世工先買到
人就唔敢做反
大灣區咪大把囉
好恐怖 唔想做死齒輪
立即追溯過往所有居屋賣樓所得利潤
歸還政府
所有資助性房屋只可用原價賣番畀政府
房住不炒
2022年真係好𨶙正
啲對国家安全充滿信心嘅人直接畀市場毆𨳊咗一大棍
外國比起香港多好多真係有返工都租唔屋既人
所以Homeless 大部分係道友,但都有d真係租唔起屋

香港就衰極都有公屋
連道友痴線佬無業游民都有地方住
香港房屋問題唔係居住問題,係社會上流問題
所以政府唔會理
係用家炒家同一條隊既問題

係本地居民同外來投資者無分別既問題

最後低層永遠向上輸送利益幫手托價
其實2008年financial crisis後量化寬鬆玩爛左成個同美元有關係既地方既資產價值
2008 年所有資產不停升值,因為錢無咁值錢

以nba 球星人工做例
2008年前,球員既人工同10年比唔會差太多
2008左右3000萬已經係瘋狂頂薪
但而家已經去到7000萬,d錢貶值左好多

食正呢條水既人發晒,上流晒,仲點會破壞自己利益
60後同00後瞓住喺度贏
真低層無咩問題,排公屋抽居屋
供養者係夾心階層,lumsum細硬食納米樓

點解間屋無房但有露台,你唔識答
你錯在唔係窮,而係唔夠窮
就算有50萬都係一兩間,點可能係正常價。
升返上球半啦,嗰時95成按揭任買,90後老豆老母當年有冇入市掃兩間呢?
佢哋識條撚咩
獨醒撚
陳茂波回應指,2007年至2016年本港樓價上升兩倍,當時政府停止造地、基建投入不足、土地供應不足,只能「呆望」樓價上升。他強調,今時今日政府不會容許有關情況再出現,政府會掌握土地供應權,密切觀察樓市,確保住宅樓宇供應充足,以往「捱」樓價飛升的情況不會再出現。
正解 其實成世界food chain都係咁玩
係咁叫人生仔生仔 終生為物理層需要勞碌
咁而家香港做番漁港
樓價咪變番漁港價
搵唔到食咁解
好似得你買唔到,去到依一刻都買唔到其實都好廢下
人生唔係淨係得供樓
香港for搵錢
搵夠就學會放低
出走下
華人優良傳統 竭澤而漁
地少人多係假象
咪撚信啦
點解覺得樓係必需品?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞