明明樓係必需品 偏偏臭港行高地價

175 回覆
539 Like 45 Dislike
啲水位 紅利俾班既得利益者攞曬
拍拍囉柚移民英國
我地班90後嚟幫臭港埋單
呢個世界公平咩?

yt 彈咗條黑糯米
題目:90後大波妹22歲零父幹辛苦上車
佢好孝順 同老母住
但佢層樓由買入高位到依家跌咗三成

政府,地產商 全部都卜街嚟
當我地90後係韮菜咁割
dllm 高地價政策 臭港咪撚都炒

遲啲割埋條柒 撚手炒碟小炒王
韮菜連鳩都食埋 睇吓你仲點割我
依家邊到仲係高地價
回到03年價位先唔係 果時淘大花園50萬一個普通單位
屌你咩 係返都返1967年啦
啱啱暴動完 我用依家份身家收入同
呀 誠仔 郭仔 四叔仔 佢地一齊 掃香港d地皮
無計地少人多,僧多粥少,人人都想自住
因為你一家人 生個仔出黎 大左
獨自又要一個家庭
跟住佢又有個仔 又要獨自一個屋 太多呢d咁既情況 咪變到依家咁 多人爭丫麻
學新加坡唔好
臭港淨番高人工
係Baby Boomers
其實經濟唔係淨係得一個地區 全球升晒 通脹呢啲 都逼住你升
只可以講 如果啲樓跌到03年價位 你份工都九成冇得做或者人工都返去03年咁
唔係必需品,而係消耗品
90後明明有經歷過2019,唔識審時度勢做錯人生決定係抵交學費買教訓
照而家地價
新樓最賤都要一萬蚊呎啦
自己廢無本事買樓就認啦 個個人都心想事成會天下中亂
90後先最多留港不問世事咁的柒頭
國安法2020年出,轉角係2022
都已經俾夠逃生門,無奈港豬太蠢覺得港樓個升幅係永無止境
就算唔玩高地價
香港建築成本都係亞洲第一
殖民地係咁,殖民主嘅利益先係必需品
03 年淘大50萬 樓 吹撚大 俾相熟agent mark既大客full pay買 唔會落到佢手,當年 銀行連公務員都唔柒借錢 咁易買 03年有工開 加2萬人工 分分鐘已贏咗8成人
多人爭買定係爭住
ching噏乜鳩
03 年淘大有50萬既樓買係 吹撚大,通常 俾agent 相熟既大客mark 咗 要full pay買 ,唔會落到普通人手,當年 銀行連公務員都唔柒借錢 邊有咁易買 ,03年 個陣經濟環境,你有工開 月薪有2萬人工 分分鐘已贏咗8成人。

有冇好d
90後想咁快退休?

起碼要你地做到70歲
詳情係點 我唔知 太細個 聽長輩講 我都唔信可以咁低價
放過我
我想躺好了
有哂底價點樣唔高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞