人生第一架車你哋筆直幾多

394 回覆
5 Like 33 Dislike
有咩小毛病,想玩 f40驚好多濕碎碎嘢整
40萬出左架新車
第一架車 Jazz 3 萬 5
第二架都係 JAZZ,23 萬

無咩所謂,平有平揸,貴有貴揸

有要求唔好揸 JAZZ
JAZZ 真係代步
關佢撚事咩 佢呢d人分分鐘車牌都冇
$30
月入17k日日都揸車返工,清都幾富貴
資產二十五分一啦
3000蚊油錢
當你1蚊1公里
日日揸除返開30日
平均每日可以揸10公里
P牌淨係買三保,我諗錢七都要8-9k? 牌費$5074,除返一千鬆啲一個月

日日渣$3000油錢應該夠
不過最重要泊車你冇計
屋企泊車都起碼$3000一個月,如果你渣夠工要兩邊泊車錢
第一架一定買jazz/fit
易揸/易泊/易放/平買/平養/多零件/車細籠大

唯一唔好就係無力水不過新牌無所謂
渣車如果唔係村屋/偏遠地區真係唔建議
1萬一個月走唔甩(假日司機除外)

小弟渣緊gti 2$/km
一個月~3次油 入1次800~900$
停車場3300$ (垃圾上水公屋停車場都要咁貴屌你老母 大圍沙田仲撚平)
牌費每年7000幾
保險2000幾
保養 偈油半年(7000km)一次到
有時整下車 又幾千落樓 (養左3年 頭1年整撚到仆街 之後2年都無乜野整)

呢排又著左n展燈都無理佢 咩油缸燃油修正唔知乜9 code
可能架車最多食油d

唔係住咁遠我都想賣車了
又神算?
我當初計泊屋企當3000,埋單就七千幾一個月
但見你話未計泊都五六千就諗係咪計漏咗嘢
6年前,住緊屋企,村屋係計啦
同埋多謝屋企唔洗俾家用
想買2手 Toyota Spade/ Porte
巴打們點睇
p牌 8 9k保險走唔甩了

但日日渣車條數好撚come計wo

除非返地盤有得泊車果d
唔係好多商業區日泊160$以上

揀得渣車姐係住得遠
來回起碼50km

同埋唔係混能車點做到1$/km
正常油車都1.8以上

所以有時d teslun係街到好撚惡真係唔怪得佢
d電真係唔洗錢咁

有時d teslun唔係我追唔到你 係唔想曬錢同你鬥
Eq=0
2手 jazz 3皮野, 操車用左年半賣左,而加旅行自駕先會渣下講真一年都渣車洗左唔止3皮野
38萬公里... 差少少去到月球啦...
屌柒咗
你呢d on9諗法可以唔駛上連登,個個post都唔撚比出啦
我都係咁聽人講 中伏
出咗部jazz
但真係太柒,同埋隔音差 又細
揸咗半年之後 頂唔順
出返格自己鍾意嘅車

我覺得一買就買自己鍾意會好啲 你揸車都會小心點唔想揩花
嬲撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞