人生第一架車你哋筆直幾多

394 回覆
5 Like 33 Dislike
16年買 15000 sienta 04 玩到依家
其實諗緊如果買嘅話
買7人定唔5人好
1皮左右
13年ford focus
成對左前門比陀鳥撞凹哂,山唔到窗
Side mirror 用膠紙痴住
右前quarter panel唔小心撞凹左
5萬$

第一架車,算數啦,唔好買超過10k
我鳩泊
所以細車比較適合我

但係其實唔想煩,先買 JAZZ
對車真係認識不多
淨車價 唔計分期 ~300k
早年家庭月入15萬
Toyota Spade 一手12萬(稅前)
未夠18
daddy已經買定架跑車啦
牌費 6000/12=500
停車場一邊 3000
油錢一個月當你兩缸1200
保險三保ncb60 1500/12=130
雜費一個月1000
泊車一個月1000

我自己大概都係呢d 洗費,唔係daily driver 同埋番工個邊只泊日泊
師兄何以見得?認真請教

因為小弟做過research s55全原裝應該唔多鑊氣,同埋f底盤應該已經算好好

油錢我假日車我都唔計啦,牌費就預咗,但保險就唔知,師兄可唔可以講多啲
應該係話有幾多筆直再決定啦買咩車
新車定二手都無所謂
十年牌,唔係雪,渣開屋企錢七
第一部自己名車想買部20萬左右bmw
是否不智

申:無電位,假日車
3-4年車價平左20萬, 你點樣計到整既錢都喺返度
10萬買老爺benz

整左超過5萬

D 13/14年 c200 都係跌到3蚊到
早幾年停產左,不過車貨冇咩點跌
建議買freed 或者sienta 抵玩d
空間大好多
有乜好笑我識個位家住凌霄閣個頭既腳車係部零幾年錢7 Benz,唔通揸部teslun 又要笑人咩
15000,揸左2年,都係賣15000。

比左好多錢做養同換零件
呢架車出奇地好好飛 都唔錯的 係嘈左啲
Fresh Grad 屋企人出左架2019年C仔300K 依家做左兩年野想換架 架車成日有野壞個sensor煩到 出架日本車冇咁嬲
你可唔可以講下有咩可以問?
巴打好撚敏感 咁都觸碰到你粒G點
15萬買入
揸2年
8.5萬放出 onL9
其間整咗4.2萬 cls
第一架預左實撞(求神拜佛係自炒 唔係撞到人),買架平少少粗用住先,最好細架啲,泊位容易啲。等過一年,甩左P,手車熟啲先買新車。如果唔係下一月就撞爛二三十萬,你都心痛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞