vermicular 鑊係咪好用?

110 回覆
0 Like 3 Dislike
都覺得不鏽鋼好似幾好
不鏽鋼黐底黐到仆街,啲漬好難洗
用緊ballarini覺得幾好用
夠熱就唔會痴
要熱到有Leidenfrost Effect
之後先落油上去琅一琅個底去煎野
邊個話夠熱就唔會黐底?我煮咗幾十年嘢,我老竇以前仲係大廚,就算好熱要黐底一樣會黐,只有易潔鑊先真係唔會黐
真係要買不鏽鋼用Lagostina
信唔過 唔知佢d 材料靚唔靚 我都係用返日本野算
all clad點睇?
佢好多時係第一下唔黐
係煮到中途就唔知點解開始黐
溫度控制唔夠好囉
落完料降溫太多就會痴
睇你要美國造定意大利造,美國咪買 all clad意大利咪買Lagostina,不過建議上手,睇吓手柄平衡啱唔啱自己
因為煮嘢食途中有溫差,有溫度改變,加上油形成保護層煮嘢食途中會破壞,食物就會黐住金屬表面上細孔形成黐底,只能夠靠經驗同煮嘢食技巧去減少黐底嘅出現。總之想唔黐底,請買易潔鑊。任何人同你講冇易潔塗層嘅鑊唔會黐底,請直接屌鳩佢
因為煮嘢食途中有溫差,有溫度改變,加上油形成保護層煮嘢食途中會破壞,食物就會黐住金屬表面上細孔形成黐底,只能夠靠經驗同煮嘢食技巧去減少黐底嘅出現。總之想唔黐底,請買易潔鑊。任何人同你講冇易潔塗層嘅鑊唔會黐底,請直接屌鳩佢
le creuset 幾好用 又唔洗好似生鐵咁養 係重左少少
開頭要養下 越煎越好用
Pfoa 只係Pfas入面其中一隻超舊產物
所有product 轉左新嘅物料但係都係致癌嘅永久化合物都可以寫pfoa free
塗層好厚即係有更加多pfas係使用過程中可以剝落,附著係食物上俾你吸入
一般煮食,又唔會空燒、仲要而家電磁爐為主,好難到348度,除非入焗爐啦

fluorocarbon兄弟,係有惰性,如果係用鏟甩佢就咁吞冇毒

其實如果擔心加熱塗層到可以致癌,不如擔心油煙先,Acrolein、Benzo[a]pyrene ………一大堆致癌物,未加熱到塗層分解之前,啲油煙已經瘋狂釋放,蛋白質加熱仲有acrylamide
好多人仲誤信煙點低=有致癌物
油嘅穩定性仲更加重要
佢夠穩定就唔會釋放有害物質
所以即使EVOO煙點低D,佢夠穩定,都係好適合高溫烹調
米油煙點高,但唔穩定,相對就無咁好,不過呢幾年好多人用
牛油果油就高煙點又夠穩定
不過呢兩隻油都勁貴
我諗係用嚟炆燉唔想睇火先會用
Dr archi啲片真係要俾多啲人睇
你想講oxidative stability? 你上面講嗰啲油其實冇一樣穩定性夠動物性脂肪油好,不過而家啲精製油好多都加咗antioxidants。不過之前嗰位師兄似係擔心加熱塗層致癌,我係想講要加熱到塗層去到349度分解致癌,不如先擔心油煙先,我唔知有乜油可以去到300度冇致癌物

都仲未講食物加熱有acrylamide,咁擔心致癌,長期食蒸嘢或者生食就算啦
諗緊買唔買呢隻好
之前買過summit隻窒鐵雙耳
啲防蝕廢到用咗一個月就出現鏽同細窿
屋企用米康油

olive 好似好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞