vermicular 鑊係咪好用?

110 回覆
0 Like 3 Dislike
不鏽鋼要買fully clad

燒熱先落油
唔係呀
IH爐係一個加熱圈咁
D熱力唔均勻燒到咁
759買果啲?
幾錢隻
Lodge cast iron 次次用完都要coating
打算轉做stainless steel 算
用得耐咪又黐底又變色
用開woll
易潔鑊咁易用,又有生鐵鑊咁嘅保溫力
見Gordon Ramsay都有用
都係所以一向唔鍾意用IH
陳枝記都加得好勁 大生鐵都賣二百幾
之前aeon清貨
一百左右
不過佢唔再賣tefel
有興趣可以望下尚膳廚陶瓷雲石果堆
N 年前唔知邊度 +$1 換左隻細鍋仔, 用到依家都仲好好, 唔黐底勁易洗
之後我連中湯煲同炒鍋都轉埋依個牌子, 不過記住唔好用鐵鑊鏟

不過學上面咁講, 我都會買隻 Ikea 易潔鑊看門口, 每隔一段時間就換新

我自己仲有 lodge + Staub, 不過我真係好懶下, 同埋cast iron真係重
759嗰隻就真係好易變色
呢隻用咗大半年都無事,同真係均勻好多
759嘅塗層唔一樣
呢個價錢買到兩隻Ballarini
我用煤氣同鑊
屋企工人買咩易潔鑊比佢都會好快整花曬
諗住鐵鑊唔駛食易潔鑊甩出嚟啲塗層
Riverlight 除咗要開鑊平日洗嘅時候有冇咩要注意?
兩年前買隻木柄生鐵炒鑊30cm都係90蚊咋喎
佢唔同火,佢係一圈發熱
如果你有用過就會明,無嘅我都講唔明你啦
V記啲煲有啲料到 pan就一般 密封性高 炆野無水料理一流
佢啲pan係琺瑯pan冇得用鐵鏟粗用 處理啲個殼硬啲既食材都驚整花
佢既賣點係佢有生鐵既儲熱能力但冇咁重
我寧願買返傳統既鑊
如果你係新手本身唔係好知咩熱鍋涼油呢啲野既話 用呢隻鑊好容易痴
生鐵熟鐵獲痴底你拎塊百潔布死捽爛捽都得
呢啲鑊冇得咁比你省
好多大陸人買炒貴咗
明明間廠都係喺大陸
冇 洗完直接搵熱水沖落去洗兩下就搞掂
我習慣最後先洗pan 洗到最尾舊海棉剩返少少洗潔精拎去洗就啱 冇痴底既係咁易捽兩下拎去過水就搞掂
唔洗洗得咁乾淨
下次先冇咁易痴底
洗完就咁抹乾唔洗開火烘乾佢都得
呢隻鑊冇傳統鐵鑊咁易生鏽 就算你洗完唔記得抹乾擺到第二日都唔會生鏽
陳枝記單柄應該得熟鐵
thanks買返隻試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞