其實啲藥正廠同副廠有咩分別

254 回覆
44 Like 6 Dislike
定係心理作用

酒樓嘅生炒骨
大家樂嘅生炒骨
大排檔嘅生炒骨
都係唔同
正廠發明條formula再攞專利 要計埋研發費用 所以貴d
副廠等正廠條formula專利權完咗照抄黎整 唔洗研發所以平好多
包裝唔同only
一樣係嗰隻藥
啲人話標靶藥用返原廠好啲
冇話邊隻好
有錢同冇錢既問題
我上面貼嗰張圖就同一隻藥係喺支那同埋喺香港嘅正廠藥價
支那平啲係因為支那迫啲藥廠減價
你唔減價就唔俾喺支那賣 連雞碎都無得賺
同香港基本上貨源一樣 只係包裝唔同 都係同一公司同一產地
講多少少? Breaking Bad邊幕令你咁諗

正$2~300,副$1xx
成份一樣
咩副作用祇係你心理作用
你自願俾智商稅
師兄長期食嗎
例如有啲藥要腸先吸收
途中粒藥要抗胃酸
抗到咩程度
呢啲要靠其他成份
咁韓國保康絲同廠有冇分別
近排做gym扭親 手骹 本來諗住買正藥 不過太貴 所以買副廠
藥動力學
纖維肌痛症患者病發時連站起來都有困難,因此難以全職工作。Kristiana發病愈來愈頻密,由原本數月一次,變為每月一次、每星期數次,後期更是每日都在痛,迫得她在2012年辭去全職,轉為兼職教琴。然而求診私家醫生,診金和藥物所費不菲,每天服兩粒止痛藥,每粒約十五元,另外還有抗抑鬱藥等,對於只有半職收入或無工作的病人來說負擔頗重。Kristiana的醫生轉介她到公立醫院專科,以減輕醫療開支,但Kristiana改服公立醫院的藥物後出現副出用。「藥物成份一樣但藥廠不同,我感覺到止痛程度降低,而且出現冒冷汗、嗜睡、反胃等副作用,令我難以工作。所以公立醫院醫生只好開藥單讓我到地區藥方自費買藥,直到這兩、三年,我原先服用的藥物得到公營資助,才能在公立醫院取藥。
呢啲嘢點計
食咗有冇痛
我只可以貼link你,唔係一條式去到尾.
正廠貴,R&D 咪就係做呢啲野. 拎CE FPD ….
所以咪有專利年期

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E8%8D%AF%E7%89%A9%E4%BB%A3%E8%B0%A2%E5%8A%A8%E5%8A%9B%E5%AD%A6
感覺係好咗
澳美
我記得連登有班人開PO 屌呢間野
諗住食幾耐
咁有冇分別
晒鳩氣
正美,歐化呢?
政府黎黎去去都呢幾間,藥效唔知係咪差啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞