其實啲藥正廠同副廠有咩分別

254 回覆
44 Like 6 Dislike
但點解精神科正廠 副廠反應差咁大
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101221/00176_029.html
副廠藥代正品 病人險冇命
【本報訊】醫院管理局自○五年以確保市民獲得適切治療而推行藥物名冊,但藥物事故仍屢見不鮮,有立法會議員批評醫管局評估增減藥物時欠缺透明度,至今有四十七種藥物被刪除及將被淘汰,但未有大量取代藥物加入名冊,又以副廠出產的藥物取代正廠藥,有領綜援的抑鬱症病人疑因轉服副廠藥物引致敏感,結果需要用綜援金自費購藥,議員促當局增加藥物名冊透明度以保障病人。
終於睇到個 有正確回應
樓上成班9up
咁其實差咗啲乜唔同
我用冇牌子35蚊keyboard
每種藥都有年期

過左就要公開

好似偉哥咁

正廠係藍色
副廠係其他
偉哥正廠 副廠大唔大分別
效力有冇唔同
日本藥早排先有單大野衰左
條方一樣
做法一樣
料可以唔同牌子 機器可以唔同牌子 儲存又唔同
最後咪有少少唔同
QC問題
我唔敢亂食日本
料唔係一定要一樣咩
關QC
副廠要壓成本
大家都係用starch 但佢用大陸製既 咁都唔同啦 唔可能qc你個qc架嘛

保康絲啲人仲吹奏韓保 印保
好心冇錢咪撚買啦
又唔係醫生開
如果脫髮真係建議睇醫生
食緊一隻法國藥(正廠)
一粒$12.5,不過次次食完都肚痾
跟住睇第二個醫生
個醫生俾咗隻副廠藥我,成份一樣
不過平好多
而且冇再肚痾
咁你食副廠反而好
支那都有專利
但佢哋夾鳩啲藥廠平一截先俾佢哋入支那
唔劈價連雞碎都無得食

呢張圖list嗰啲多數係癌症神藥
排第一嗰隻T字頭直頭支那係香港十分一價錢
而家已經有私家醫生會幫啲病人搭路喺大陸攞藥
特別係油尖旺有啲「良心價」醫生本身賣藥都mark up得唔多嘅根本都唔太care啲病人喺邊度攞藥
呢個我可以答你,正廠同副廠既藥既有效成份同濃度一定要係一樣,係經過實驗室驗證,唔同既野係顯形劑(excipients),即係做成粒丸既形狀,藥水既口味之類會唔同,有啲人認為正廠會好過副廠,或者某一品牌會效果好啲,就係因為身體對某一成份比較敏感,但就藥理上嚟講,係一模一樣的。
上面講澳美嗰啲細廠真係QC有分別
但好多跨國藥廠會撈埋仿製藥 藥效同正廠真係無咩分別
eg 風濕神藥Humira啱啱過咗專利 而家好多大廠都有整同一成份嘅仿製藥
唔計啦
我都唔明
仆街
$52000 同$10000
個作用應該差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞