其實啲藥正廠同副廠有咩分別

254 回覆
44 Like 6 Dislike
不嬲撲熱息先係最溫和 唔係點會最common
Btw 正廠同副廠都做同一種藥 但正廠仍貴好多
係唔係已經證明佢有佢價值? 如果冇人買 佢一早停產/減價
奧美拉措 大陸落黎?
食緊菲布斯他
正副價錢差太遠
Teva同Sandoz 起碼叫大廠 都食得放心嘅
香港上去
QC。

同埋d輔料test過曬。

你做藥果間廠起碼係GMP,有人係咁易監察下
日本果隻好似係連埋胃藥
呢啲NSAIDs長期食會大啲機會有stomach ulcers 所以腸胃有問題嘅都唔會建議
同埋食呢啲加PPI做保護會好啲
Paracetamol 算係tolerate得好又少副作用
酒都有分正牌副牌
2個都唔同Drug class,

nsaid 不嬲傷胃,即使cox-2都好,都會建議連胃藥一齊食
真心一問, 有無source / research係話fake 人
我眼見就基本上係藥廠都要跟ep, bp 呢啲標準
其中有啲藥要做dissolution, 即係睇下粒藥入到胃點融點分解
我都幾肯定唔同brand 有唔同分解速度, 咁自然影響吸收

另外要做stabilitytest, 即係睇下啲藥放耐咗會唔會變, 呢啲又係睇你隻藥落咩副料, 就算同款藥放係到個decay 都可以有分別
filco keyboard sor9
澳美
副廠邊度買到
https://www.fda.gov/drugs/generic-drugs/generic-drug-facts

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-generic-drugs-compromise-on-quality

咁如果係玩release control嗰啲 會有分別
Decay嗰啲除非係水/cream 應該不太大分別 睇shelf life做人
有本美國記者出嘅書叫《仿製藥的真相》,就係講印度嘅仿製藥廠點樣呃美國嘅監管將啲仿製藥係美國上市。好似藥膏咁啲輔料好影響吸收,就算有效成分一樣但係吸收個峰值時高時低,藥效太波動,咁樣藥物效果就會差。當然唔係間間藥廠都係咁,只不過睇完呢本書對印度出嘅藥完全冇信心。
正廠藥係最初研發個隻藥嘅藥廠註冊的品牌名
專利期限過左 其他藥廠就可以製造同尼隻藥同一有該成份嘅藥
正廠藥同副廠藥有效成份係一樣嘅
唔同嘅地方只係其他輔料例如咩藥粉 色素就有機會同原廠唔同
有時大家只係對尼D輔料有不良反應會敏感 所以先存在話正廠好或者副廠好 但其實主要成份都一樣
藥尼D當然要聽醫生講就最好 但自己去配藥如果係小病痛我都會配副廠試 因為副廠藥真係會平D
利申:我知少少嫁咋
對食果個 一般冇大分別
正廠有心理加持
呢幾日食正廠副作用冇乜 而且藥效好咗
LYRICA
呢類藥係咪食返正廠穩陣
冇 不過係頭暈同攰好多 而且止唔到痛
filco 手感真心正
但功用唔係都係止痛咩
ASAHI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞