其實啲藥正廠同副廠有咩分別

254 回覆
44 Like 6 Dislike
印度廠狗也不屌
通常正廠藥 都係有錢大公司
個QC 個原料都係靚過人
整得仿製藥既公司 都係薄利多銷
大路既藥真係冇咩分別
係普通藥房 要處方就有處方後整
佢只係將d粉變做粒藥姐 licensed pharm tech都做得
正廠係研發隻藥個間出
副廠係因為隻藥既獨市過左,要公開配方出黎

其他藥廠可以拎住條配方去做,但係唔係個樣野就唔一定
即係係人都知可樂配方,但出黎都唔同感覺

但主要成份唔會有咩分別
唔係話你唔岩
但你搵例子都唔係用paracetamol呀馬
市面買嘅藥點樣分邊啲係正廠/副廠
其實正廠好多都有製造FMCG嘅分部,入面包埋整仿製藥
所以上面先有巴打話仿製藥都有分靚唔靚,當然都有專注做仿製藥嘅公司
不過呢幾年好多正廠已經分拆左FMCG分部
有錢既就買正廠
無錢既你邊有得揀?

副廠註冊既時候要交證明證實有效性,分解等資料係同正廠無明顯分別
但實際上人地正廠真係賣左幾十年,有事正常已經爆左出黎
副廠雖然理論上一樣,但實際就係唔知有咩唔一樣,有問題都未必知
有錢就揀正廠,無錢既咪照食副廠
做ABX test 最實際
好似啲耳機音響咁,做ABX test根本嗰個都收晒皮,扮晒自己聽得出分別咁
Logitech every day
你肯定?
以前做pharmacokinetics lab,拎市面上幾隻paracetamol 同正廠必理痛做比較
淨係溶解速度都唔同(連帶藥物吸收速度都會唔同)

一粒藥丸唔止係睇有效成份,其他野對藥效影響都好大
Formulation 會少少唔同,只會影響個time of onset,但唔會差好遠,只要唔係Biological medicine,果pharmacodynamic 一樣。pharmacokinetic只係睇ADEM,但有冇藥效係睇pharmacodynamic
正廠藥同副廠藥嘅分別,主要喺以下幾個方面:

**研發過程**

* 正廠藥:係由研發新藥嘅藥廠,經過多年嘅研究同埋臨床試驗,所開發出嚟嘅藥物。藥廠為咗得到專利權,需要投入大量嘅資金同埋人力。
* 副廠藥:當正廠藥嘅專利權到期之後,其他藥廠就可以仿製呢隻藥物,生產出副廠藥。由於副廠藥唔需要進行研發,所以生產成本比較低。

**藥物成分**

* 正廠藥:正廠藥嘅藥物成分、劑量同埋劑型,都經過嚴格嘅控制。
* 副廠藥:副廠藥嘅藥物成分同埋劑量,必須同正廠藥一致。不過,喺輔料方面可能會有所不同。輔料係藥物除咗活性成分之外嘅其他成分,例如賦形劑、防腐劑、色素等等。

**藥物療效**

* 正廠藥:正廠藥嘅藥物療效,係經過臨床試驗所證實嘅。
* 副廠藥:副廠藥嘅藥物療效,應該同正廠藥一致。不過,由於輔料嘅差異,可能會導致個別患者喺服用副廠藥之後,出現療效唔同或者副作用嘅情況。

**藥物價格**

* 正廠藥:正廠藥嘅價格,通常比較昂貴。
* 副廠藥:副廠藥嘅價格,通常比較便宜。

**總括嚟講,正廠藥同副廠藥喺藥物成分、劑量同埋劑型方面,應該係一致嘅。不過,喺研發過程、輔料同埋藥物價格方面,就有所不同。喺選擇藥物嘅時候,患者應該根據自身嘅情況,喺醫生嘅指導下,作出合適嘅選擇。**

以下係喺選擇正廠藥同副廠藥嘅時候,需要考慮嘅一些因素:

* 患者嘅病情:對於病情比較嚴重或者對藥物敏感嘅患者,建議服用正廠藥。
* 患者嘅經濟能力:如果經濟能力許可,建議服用正廠藥。
* 藥物嘅價格差異:如果正廠藥同副廠藥嘅價格差異唔大,建議服用正廠藥。
* 藥物嘅臨床應用經驗:如果副廠藥喺臨床應用中,已經有較多嘅經驗,而且療效同正廠藥一致,就可以考慮服用副廠藥。

此外,患者仲應該注意,喺購買藥物嘅時候,一定要選擇正規嘅藥房或者藥店,以確保藥物嘅質量。
食開橙色嗰隻,快啲
睇咩藥同dosage form啦,small molecule 嘅話solution form分别不大,solid dose嘅話如果high solubility同high permeability都分别不大,low solubility同low permeability就要睇條formulation做得好唔好,extended release就再難搞啲
有重病要用到biologics買得起嘅咪買原廠囉,食粒paracetamol就求鳩奇得啦
suppose你要證明到兩者係bio-equivalent就得
安心同焦慮 已經對病情好大影響
想問具體係點分邊隻係正廠藥
包裝上係咪會有寫屬於正廠/副廠藥?
定係上網會搵到正廠藥嘅list?
直接查下個專利權係屬於邊個
對……呢間係全世界最大嘅generic藥廠,食過佢幾隻都同正版冇乜分別。

所以不能簡單講正廠同副廠嘅分別,因為副廠係有無限咁多隻喺市場,有d 可以好垃圾,印度出嘅我一定唔食。

必理痛我一定食正廠,反覆試過好多次,有效同持續好轉,唔會副廠咁成日斷斷續續,似有還無。
布洛芬先傷胃

https://www.ctwant.com/article/335411
60歲婦服用「日止痛神藥」慘胃潰瘍 醫見「像被霰彈槍打到」示警:非常傷

許多人在出現疼痛症狀時,會選擇吃些止痛藥,然而止痛藥並不能隨便亂吃。腸胃科醫師蕭敦仁近日就分享自己經手的案例,表示有一名婦人最近突然出現胃痛症狀,甚至在睡夢中被痛醒,檢查後發現胃內潰瘍嚴重到「像被霰彈槍打到一樣」,詢問之下才知道是因為吃止痛藥害的。

蕭敦仁醫師在《醫師好辣》節目中分享案例,表示一名60歲婦人最近突然出現胃痛症狀,甚至在睡夢中被劇痛驚醒,情況相當嚴重,但她其實以前從未出現過胃痛的情況,於是決定就醫求助。蕭敦仁也說明,一般而言,病患如果在半夜被胃痛驚醒或在空腹時感到疼痛,腸胃科醫師會懷疑可能是胃潰瘍,因此立即為她安排了胃鏡檢查。

經過檢查後,蕭敦仁發現病患的胃內出現了大量潰瘍,胃壁上有超過10個破洞,嚴重到讓醫生驚訝不已,形容「好像被霰彈槍打到一樣」。蕭敦仁解釋,通常如果胃內出現一個破洞,那多半是由於幽門桿菌感染所致,但是這名婦人出現了超過10個破洞,因此可能是由於外力造成的。

蕭敦仁也追問婦人近期是否有服用其他藥物,詢問後婦人透露她最近因背痛就醫到骨科看診,醫生有開了止痛藥讓她服用,雖然有加胃藥一起服用,但還是保護不住,才會造成這個結果。

蕭敦仁醫師進一步解釋,胃內有一層重要的黏液層可以保護胃黏膜,以免受到胃酸的侵蝕。然而當服用止痛藥後,這層黏液層會變薄,使胃酸更容易侵蝕胃壁,造成潰瘍形成,「導致胃酸碰到胃壁,就會一次破好幾個洞」。

蕭敦仁也提醒,婦人就是服用「赴日必買的止痛神藥」,成分為(布洛芬 Ibuprofen),屬於「非類固醇的消炎止痛藥」,像這樣的非類固醇消炎止痛藥,對胃黏膜的傷害特別大,呼籲大眾不要隨意自行購買和服用這類藥物。
因為長年十二指腸潰瘍會經常食奧美拉措
期間食過好多唔同牌子
每一隻都會改變我胃痛嘅感覺
但個差價係唔值
有冇證據證明?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞