終於搵到口臭原因

289 回覆
621 Like 24 Dislike
訓覺用口呼吸試下整高啲枕頭,長期係咁對個胃唔好
有無人係刷完牙都口臭,比人問係咪未刷牙
成日要講野前食香口膠
我最臭係脷胎
每日都要刷得乾乾淨淨
我覺得消化問題/壓力先會令脷胎厚
例如有胃酸倒流
刷脷胎其實只係治標,不過夠簡單
你會發覺用脷面舔手背會好臭
用脷底舔手背係冇乜味道
都想知點樣check有冇白色珍珠
有口氣問題好困擾
捉埋屋企人睇
所以你己經有胃潰瘍?
白色珍珠唔係開電筒對住塊鏡照自己個喉嚨就睇到既咩?

伸脷:從未有過白色珍珠
唔係睇口既左右兩側?

一有白白地色就中?
係呀
你都知白色珍珠啦
人地都係用手了出黎既姐
好似係
平日飲太多咖啡同茶都會 記得飲多啲水
之前有個同事又係咁,佢坐我對面位,間唔時有陣好似胃入邊出黎既味傳過黎,陣味又酸又叔又臭,係自從佢黎左先聞到,之後有次忍唔住問佢: 你覺唔覺間唔時都聞到陣好臭既味呀? 佢又話唔覺有,最後直到佢走左陣味先冇,屌佢老味死肥閪
唔係因為日常元素表食得多咩?
嗰時成日覺得喉嚨位有陣白色珍珠臭味同痾爛屎 ,之後身體檢查發現有幽門螺旋桿菌抗體 姑娘話有抗體唔代表有菌建議我做吹氣測試,吹完當然中咗喇。醫生話我有公司保險喎 不如做個胃鏡徹底啲check喇(埋單8-9千 自己貼千幾)。之後全身麻醉照夾埋啲胃組織化驗 ,話有慢性胃炎 胃組織幽門螺旋桿菌化驗好快轉咗色(陽性)。之後寫紙俾我去法國醫院買咗千幾蚊藥食2星期。食完又等好似1個月後再做吹氣測試報告陰性,之後喉嚨就無咗陣臭味同痾屎多咗出成條。
我啱啱起身,有少少澀同苦,陣臭味依然一樣。
個fd有口氣問題,但邊夠膽講
口臭主要成因係口腔不潔 細菌滋生

例如牙縫渣滓 蛀牙感染

其次就係 積痰

再次腸胃不適 例如菌類 個案相對少

基本上搞掂頭兩項問題就可以
#88 ,如果普通症狀睇家庭醫生已經足夠,食藥殺
菌,除非你真係又痛又性,隻菌已經對你個胃造成破壞,情況嚴重就去睇腸胃專科。
好耐之前我都有輕微牙周病,之後先開始注意牙齒健康,好多細細個養成嘅習慣,原來唔知自己係錯,好多時要自己大個走去自己學,先知自己可以點樣改善。

我係臭到個身體唔舒服,加上啲症狀幾似,先做呢個檢查,其實口臭都冇人想 但口臭係反映咗身體某部份出現問題,唔及早搵可能變成大病。
都值得一試,如果快測中咗,不過我唔知醫生會唔會都要你做吹氣測試攞報告先開藥。
唔一定,可以做吹氣測試。
吹氣幾多錢?
自己買黎做?
如果照胃就順便照埋腸啦,好多人都有瘜肉,順便割埋
唔使驚,照同割完全冇感覺
如果真係照,叫醫生俾粉狀,味道易入口嗰隻瀉藥
祝你快啲好番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞