終於搵到口臭原因

289 回覆
621 Like 24 Dislike
可能你用口呼吸,所以瞓覺特別乾
小林製藥鼻呼吸貼,不過唔平,當初係第一次買,質量係唔錯,有連登巴打都推薦過萬寧有醫用膠布(好似膠紙咁),平好多,之後我可能轉用試吓。
係,實際幾臭我唔知,但就算我飲幾多水,都一樣係臭到頂唔順。
#97,日常生活中,起身之後或者食咗啲濃味嘢,有口臭係正常,通常刷完牙或者過一陣就會冇嘢,但如果去到我咁二十四小時都覺得臭,咁就有問題了。
唔會話冇,你可以試一試,不過最終都係要吹氣測試個報告先去睇醫生。
睇醫生食藥,大部份情況兩個星期可以搞掂。
已經一段時間,長達一年,呢一年試咗唔同方法。因為胃唔舒服先去測,九成九隻菌唔會自己死,要食抗生素。
平時日頭果陣試下將條脷頂住上顎
初初會好唔慣
同埋一訓覺都會不自覺跌返落去
但日復一日咁做
條脷真係會練成習慣貼住上顎
而家夜晚訓覺就算個口打開 因為條脷都貼住上面 所以個口呼吸唔到
利申 親身例子
求其Google 有呢段嘢,我冇深入研究。

The standard triple therapy as the firstline of treatment to H. pylori infection is based on proton pump inhibitors (PPI), clarithromycin, and amoxicillin or metronidazole. The therapeutic time spans from 7 days to 2 weeks. Among them, the 7-day PPI-based triple therapy is widely accepted and conducted.

我諗大部分治療情況都係7日,不過7 days - 2 weeks 嘅效用就交俾啲專家慢慢研究等佢哋增加efficiency 。普通人而言,殺咗隻菌就算。
應該好能憑條脷睇有冇中
感謝,我會比心機練下,不過我都會keep 住用牙套加呼吸貼。以前做運動完全唔知自己用口呼吸係錯
有長期口氣問題應該點入手check,已經幾肯定係內臟黎既。當熱氣處理好快又臭過
想問下巴打,你用緊既牙刷會唔會長期係酸, 聞落有陣酸味.
就算每次用完之後沖幾次水,沖到乾淨都好, 乾左之後聞下個牙刷頭會有陣酸味
我有一排都係咁, 有時仲會好口乾,飲幾多水都乾
咁午餐同下午茶食過野有口臭應該點搞?
問過啲人話係食完野嘅味
少少UPDATE
我吹氣測試結果係30.6 !!!
Strong Positive
老豆吹氣測試
我老公都有口氣問題
但係佢話之前照過胃鏡冇問題
叫佢飲多啲水又話已經成日飲
想知仲有咩成因會導致口氣
樓主食完藥就搞掂,冇口臭?
睇下喉嚨有冇白色珍珠
每日刷脷胎
去洗牙

用TheraBreath 漱口水 長效12個鍾
仲等緊點知自己有冇口臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞