終於搵到口臭原因

289 回覆
621 Like 24 Dislike
幽門螺旋菌。

最近一年,開始覺得自己有口氣,到最近自己都覺得臭,一直試過唔同方法去搵源頭,但一直都解決唔到。

呢半年感覺自己多胃氣,會不斷「Erk」 出嚟,有時候仲要多屁。其實自己都好難受,試過一個朝早淨係食條蕉,都已經「Erk」咗唔知幾多下。不斷飲水都冇用。

每半年洗一次牙,每次飯後等一陣都會刷牙。個感覺係個口好清新,但啲氣由胃到傳到口再湧出嚟。

又睇過自己有冇白色珍珠,飲食清淡,做運動,不斷飲水,試過益力多,益生菌,但唔大改善。

之前屋企人有煲過土茯苓,飲完之後一兩日,屋企人話完全冇臭,但過幾日又臭返。

到最近覺得真係唔對路,做吹氣測試,中咗。

口臭係唔容易解決嘅問題,真係要排除法慢慢去搵原因。希望大家做多啲運動、飲多啲水、注意下飲食,有個健康嘅身體
癌症
認真問
點知自己有冇口臭?
平時聞慣左自己陣味
分唔到自己臭唔臭
中咗啲咩?打咁多野又唔講
第一句咪講左
幽門螺旋菌
用條脷舐一下自己手背再早聞下就知
我都想知
冇口臭=冇味?
無咩味

另一個方法戴一陣口罩,用口呼氣,除左去聞就知有無口臭
咁要食藥?
最準當然係問人。之前見過有人講用條脷舐隻手,再聞,我覺得冇咩用。

以我而家嘅情況嚟講(甚至呢一刻),我係感覺到喉嚨有一浸味,好似連個鼻都聞到,就算我而家去飲水同刷牙,浸味都唔會散。個人感覺氣味特別濃烈嘅時候,口腔範圍會有少少熱嘅感覺,尤其「Erk」 嗰一刻,嗰陣味會特別強烈,好明顯你會感覺到係由腸胃傳出嚟。當然呢啲都有主觀感受。

總結而言,我覺得自己臭唔臭真係好難分到,真係要由人哋話俾你聽。

另外我瞓覺時都有磨牙同用口呼吸嘅問題,有用牙套同埋呼吸貼,估計同壓力有關,可能係另外一個因素加劇口臭問題。
咁點解決?
中幽門唔係會胃潰瘍?
你淨係谷胃氣算好彩
要睇醫生,九成九都要,網上資料話要抗生素同「質子泵抑制劑」,實際係點可能我睇完醫生再update。

我唔知香港實際個感染數字係幾多,雖然有類似研究做過,可能好多人都有呢隻菌,因為身體冇病徵,所以冇察覺。如果好似去到我咁,影響到日常生活,真係要搵原因同及時醫治,長遠唔理佢,有可能變胃癌。

平時可以嘅話真係用公筷,同埋注意下衛生。
應該都係睇醫生,食抗生素。
我淨係做咗吹氣測試,因為平好多。如果我食藥之後,個胃依然覺得有啲問題,一定即刻照胃鏡(雖然有啲驚
你check到中咗,點解就咁肯定就係呢個原因導致你口臭?
當初係點樣有?
笑撚左
你似幽門螺旋菌上腦
第一句都睇唔到
我都好似有呢個問題,留名
樓主sor...
私家睇咩科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞