四大低調專業神科:幼教、社工、護士、屋宇裝備工程

256 回覆
25 Like 285 Dislike
14分讀到明愛nursing架啦
Degree?
緊係啦 中位數16分 收成640人 15分絕對穩入 好多人分享最低13分都入到添

跪求各位聖大護理系入學分數
https://www.dcard.tw/f/hkmaculife/p/256133972?cid=B41A4121-9521-4050-80C8-32B8424A394A
How about測量?
唔肯定,不過睇資料差唔多

Extracted from HKIS:-

本會與下列國內外組織訂立了資格互認協議︰

英國皇家特許測量師學會 (RICS)
澳大利亞房地產學會 (API)
新加坡測量師及估價師學會 (SISV)
新西蘭房地產協會 (PINZ) (前稱「新西蘭房地產學會 (NZPI) 」)
中國建設工程造價管理協會(CCEA) (前簡稱「CECA」)
中國房地產估價師與房地產經紀人學會 (CIREA) (前稱「中國房地產估價師學會 (CIREA)」)
中國建設監理協會(CAEC)
澳大利亞工料測量師學會(AIQS)
紐西蘭工料測量師學會(NZIQS)
日本建築積算協會(BSIJ)
加拿大工料測量師學會(CIQS)
土木工程測量師學會(CICES)

Source
https://www.hkis.org.hk/tc/hkis_abouts_reciprocity.html

理論上 香港測量師學會會員 可以換 海外學會資格
淨係聖大nursing degree 都收640人?!

真係 遞申請表就可以做到註冊護士
係 聖大收640 東華收555 淨係呢兩間已經佔大部分收生

兩間都係收啲得十幾分嘅垃圾 啲垃圾仲日日做怨婦不斷講到幾辛苦幾難頂幾唔值叫人唔好讀 自己又唔轉行

工程師話轉唔到行果啲係咪全部AL full cert/ DSE 33222 都冇
正常有既話 交申請表就搞掂
快過考CEng
呢個係SSSDP 位?
計埋自資去讀 咪有身份證就入到
中學教師唔算?
中學教師 通常要三大畢 先再讀pgde
唔係咁容易
同小、中學比 無payscale 無得跳point
唔知行情就喺度9up+吹奏就係樓主呢啲人
NGO出名肥上瘦下你唔講
真係一知半解
等你哋講多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞