四大低調專業神科:幼教、社工、護士、屋宇裝備工程

256 回覆
25 Like 285 Dislike
一定係注冊護士
1. 經驗外國承認
2. 幼教冇咩人生小朋友遲早仆直
3.工程狗考牌難過登天,唔好比數據騙到
4.社工定位模糊可有可無,社會倒退都係第一個cut人

結論一定係護士性價比最高,配合全球人口老化
英國呢邊社工勁缺,好易入行
真,呢d學校唔會殺
所以唔駛爭
聽講其他學校要鬥多活動
做到d人死死下
其實大家真係唔好對社工呢個職業咁多幻想,
已經無左鐵飯碗呢隻歌仔唱架啦。

先講升職,兒家先唔講HD,連master都有一個專為大陸專材設計嘅後門course,競爭係好撚激烈,唔再畢業就有工,求職都係要睇學校排名,HD 仔就註定拎SWA價位+唔足point,無bonus 無雙糧。升職仲要睇對手+老細有冇實力。

而工作方面,好似吹兩句水就收工,其實背後好多文件,買支筆都要填份表。而你必須接受到公司文化,社福界要準時,份更表要mark 低自己每個time slot 做過咩,你要有比人隨時考查嘅心理準備。OT唔講啦,大家都OT。

工作性質,搵得社工,通常都係社會最唔想處理嘅事,吸毒/自殺/獨居老人,要問問自己係咪有好嘅心理質素面對呢d事,講緊係24-7,如果你個學生凌晨三點跳樓,你會唔會接電話?如果佢係你眼前跳左落街,你自己又係咪承受到?

最後講埋,現行社福界多數係合約制,你份人工多數係funding請番黎,要炒你千百萬個理由,鬥氣就寫花你個底,record留一世。如果要perm鬥長命,最少要排10年+老闆推薦再過board。

經濟好唔會有錢分,經濟差就大大力劈人手,呢排政府都講明cut funding,機構必然係大刀大刀劈人手,加你3%人工,然後做兩份人嘅工作。

如果你仲係好有熱誠去做,可以試下做PW睇下咩景況,頂到先再諗讀唔讀啦
點解會有呢啲學校唔洗殺嘅幻想
收唔到生咪殺
好似越嚟越多?
普通band 3尾/寶校為咗生存分分鐘收埋中度智障
本身收開輕/中度智障嘅特殊學校自然生存唔到
仲點越嚟越多
個牌認唔認可?
11年經驗
Degree
無牌
幾錢年薪係中位數
31250/month

Source
香港薪金現況:持有專業資格的專業人士收入中位數為$47600
https://lih.kg/3743505
屌你老母有牌既得1100個都拎出黎講
做bs有幾多%考到個牌呀 做話神科
唔可以淨係咁計嘅
要全面啲咁睇
如果bs有degree但考唔到牌 人工最多去到咩位?
頂盡可能40-50k左右
入政府做tech grade都係差唔多呢個數
再上好難
如果考到牌會唔會高好多?同埋想問考牌係時間問題定真係靠彩數?
考到牌嗰下已經50 k左右 之後就已經冇一個市價
睇你個人能力 同埋仲係咪搏殺
考牌就你有返咁上下能力之後
確保你學識能力經驗 真係fulfill d competence
就睇彩數
4好似已經收收地皮

前排同個工程師吹水,佢無啦啦轉工
就問佢做咩轉

因為部分公司生意唔太好,所以轉間中資
社工仲有下市場
護士工程唔洗講一定有,尤其人口老化,護士需求大增
幼教就算啦,無人生bb,何來有工返?
香港四大(專業): 傳銷 健身 美容 中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞