四大低調專業神科:幼教、社工、護士、屋宇裝備工程

256 回覆
25 Like 285 Dislike
轉工 pt歸0
社工都可以上D3 喎
軟件硬件雙修 工程+IT出路闊
成個hd冇考試就搞掂 交功課輕鬆刷gpa入u

姐係唔可以轉工?
你知唔知7-8年係咩概念?廿幾歲最好就係放工有體力出去社交識下異性。到你捱到30歲具備考牌條件,人地都儲夠錢首期成家立室,你一枝公由0開始咋,同齡嘅女大都比人試過幾轉啦。
平均係呀,1個director下面1個SE 1個E兩隻Grad E
咁Director 十幾萬一個月 佢咪同個SE平均80k
中位數都係80k
讀大學已經要識到人啦
算鳩數啦,大學果啲有幾可走到落去,啲女仲未夠現實
何況你入嘅係工程學院 男女比例係點你拎數據出黎講下
識唔到學你話齋真係死鳩緊
工程師無退休架,一日未入棺材都仲有顧問請返黎簽名
有CAR 有Soc 有ocamp 有hall 仲有exchange
大把活動啦

大學淨係讀書咩
本身都多堂要上,你唔讀到書搵鬼公司請你幫你開scheme? 無2nd up你諗住喺邊讀master去進修?
其實社工呢科,雖然係一畢業就有牌
但grad嗰陣揾唔揾到ASWO
除左好唔好彩之外
亦都好睇你係讀緊嗰幾知
肯唔肯砌靚個CV
同識多啲唔同NGO既人
我同我個fd都係今年fresh grad
但都揾到A仔

不過當然做SWA既都唔少
但如果你目標明確
為自己想做既服務累積多啲經驗
係有機會一grad就做A仔
政府A仔係咪大部分人終極目標?
嗯。。。。睇你入嚟讀既時候為左咩
我自己就鐘意NGO多啲
咁當然都有人把心一橫想入社署既(都係因為人工)
但好睇你自己想要啲咩
NGO同社署成個vibe好唔同
同埋發揮既空間又唔同
但如果你份人係比較跳脫,鐘意灰色地帶就唔建議
你有料,fg 都有aswo 位啦,做學校相對上易啲
我都係今年fresh grad,我覺得都係睇際遇,想知道你哋係搵NGO 嘅A仔位?
護士係括狐精神科先搵得多錢,如果EN都係得兩萬幾蚊

幼教就幾乎女仔限定啦,男仔讀都係哂氣

社工好多人一出黎都係做SWA,仲上唔上到更高階好睇命水同運氣

屋宇就冷門,你讀得呢樣不如讀測量、工程
Rn都搵好多
幼師收工都未做完野
護士收工真係收工
社工都唔難
其實屋宇裝備工程師咪重易
好多直接拎英國牌
註冊護士(精神科) $40,354 - $61,618
資深護師(精神科) $64,491 -$85,933

精神科係高少少
但普通科其實都已經35K算係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞