四大低調專業神科:幼教、社工、護士、屋宇裝備工程

256 回覆
25 Like 285 Dislike
10幾分都入到三大 算神科啦
夕陽行業 人工又輸一大截 邊有得同護士比
現實
Hd / 都大仔幾難入到政府做

入得政府多數三大 / first hons or master

就算係graduate平均幾百個爭十幾個位

你一個mu仔爭唔爭得贏啊
我有同學做過政府AE
佢都話入得黎都係高分, 拎Sholarship既多
最多就係hku, cu, ust, poly既學生

都大入到政府真係未見過
考牌:

1. 社工

成功在認可課程畢業,向社會工作者註冊局申請即可成為 「註冊社工「
(換言之畢業就有牌,唔使考試)

2. 護士

成功在認可課程畢業,向香港護士管理局申請即可成為 「註冊護士」
(換言之都係畢業就有牌,唔使考試)

3. 幼教

成功在認可課程畢業,向教育局申請即可成為 「檢定教員」
(換言之又係畢業就有牌,唔使考試)

4. 註冊專業工程師(屋宇裝備界別)

需要先從香港工程師學會認可課程畢業
然後再進行為期2-3年 認可的見習工程師在職訓練
完成訓練再另加1-2年 實質工作經驗
就可以向香港工程師學會申請成為法定會員
考生需要通過筆試和面試
成功的考生就可以加入成為「香港工程師學會會員」
成為會員後再另加一年專業經驗
即可向工程師註冊管理局 申請成為註冊專業工程師
管理局會再向考生進行筆試和面試(有機會直接免試通過)
成功通過管理局審查 即成為「註冊專業工程師(屋宇裝備界別)」
可以喺出面考埋牌再爭
臨近DSE 竟然轉戰黎校園台吹奏工程
全港1200個人70k以上。。。低調定係少人呀?
資料補充一下
依家資訊咁流通

自己上網睇下glassdoor 唔同行業人工
linkedin cv要去到咩level先入到政府

咁就知道情況係點
有牌 私人工唔通冇人過70K咩
統計處統計 有五年經驗以上嘅 engine PM 平均有差唔多80K(唔計政府)

真係 為咗自己前途,真係要做多啲資料蒐集
咁先可以做出最好嘅決定
仲入工程真係睇路啦
你又幾中肯
呢個數據代表住注冊的專業工程師少
代表住呢條路好難囉。
唔通姑娘無護士牌既少咩?
咪一樣好多
但注冊護士多好多囉。
代表住入左行做工程等食屎
幼教係神科
小學先算係,幼教係大伏科,年中好多o靚妹揀完後
出黎做幾年先發覺同中/小學比完全係伏
有咩意思?
幼教都講得出證明你係on9
公道比較
可以講多少少
講就簡單 數據唔會呃人

註冊專業工程師(屋宇裝備):1,115

你咪害人啦
係比其他 低調專業 難少少
但係高風險高回報
自問有上進心先好簡 屋宇裝備工程
其他低調專業 都係畢業就上岸

但屋宇裝備工程 需要奮鬥多7-8年
咁叫難少少 你隻hkie 狗鳩up完未?
幼教 bb都無 點神科
工程就比狗做 屋宇裝備咩級數都好 都係地盤最低等 業主又屌 自己公司pm又屌 下家都屌
社工 ok 正正常常 但24 on call咁
護士 真神科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞