(多圖遊記) 福井、滋賀、京都9日

132 回覆
40 Like 8 Dislike
有罐啤酒同布甸

因為冇咩影食物癮,又技術不足,成日影到啲食物賣相唔好咁,就冇再特別影
場內有村上隆嘅舊作品,亦都唔少係為今次京都展特別整嘅新作品,聽聞係佢最後一次係日本做大型展覽,大家有興趣可以去睇下,展期到今年9月1

付費區入面仲有大量村上隆product,唔洗食炒價又加上yen平,好抵買

出返嚟時落咗雨,多咗好多人去影金花
京都最後一晚安排咗個一人photo walk俾自己,雖然日頭熱,但夜晚吹啲風係涼爽,幾舒服

先由開24小時嘅八坂神社出發

再兜下祇園

最後行到四条就返酒店

Day 7 完

Day 8

上晝check out後先去建仁寺
雖然係熱鬧嘅祇園附近,但難得地遊人唔多

本來目的係買虎神籤,但無意中發現呢個期間限定嘅blue bottle truck

位置係建仁寺入面嘅西來院
巴打去完福井同滋賀, 再返京都, 係咪好辛苦好難受
多人反差好大, 搞到我有少少PTSD
一到咗京都站
就好似係旺角行街
要係人群中穿插咁行
好攰
C伏
建議買完咖啡,可以俾入場費入本院到飲
當日人唔多,各自搵到私人空間坐,非常之C服

正喎 可以入本院飲 夠晒chill
仲有人睇,感動
post埋最後少少

係建仁寺飲完咖啡就行返出四条河原町,好天氣下望吓條鴨川都好舒服

行經街角個公園仔,有隻望住你笑,笑到你心寒嘅熊貓,邊個細佬會想玩

河原町呢帶夜晚多人飲酒食飯好熱鬧,日頭又唔同感覺

離開京都後,就前往關西機場,再轉車去臨空城,入住星野omo,因為第二朝要搭早機

佢個大浴場幾正

check in完放低行李,即刻就趕去附近outlet佢最後shopping

完,多謝收看

9日咁快完
好多人放最尾果日去outlet
我就第一日去
我自己係因為優先買特色手信,好似樓主去福井同彦根既手信離開左就好難係其他地方搵到

去到最尾果日喼重有位先去outlet
旅行緊時都覺得過得好快
啲相好靚 下年去
Enjoy
又係去福井同滋賀?
想買當地酒
有次係廣島買左支瀬戸內lemon gin幾好飲
樓主福仔枝鏡用咩轉接環?
Hawk’s Factory
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞