(多圖遊記) 福井、滋賀、京都9日

132 回覆
40 Like 8 Dislike
我都覺我行得有少少趕
如果有半日咁行下食下嘢會再開心啦
我都有啲心郁想換
之後想玩sigma 105mm art但好貴
1.6kg, 勁重
Day 2

朝早出發去越前市,主要目的就係去御誕生寺
寺嘅賣點好明確,就係貓

連座大佛都有兩隻貓係到

睇網上資料話寺內有幾十隻貓,不過當日我哋見到嘅得10隻以內
一去到時好多都熟睡中,仲瞓得幾奔放

留名
lm
過咗一陣,陸續有人嚟探啲貓,佢哋都開始起身開工

其中呢隻零舍肥美乾淨,仲有個頸圈戴,唔知係哋特別受主持竉愛

越前市嘅第二站去和紙の里同大瀧神社
落巴士後有啲懷疑係咪落錯車
因為期望係古色古香小村莊feel, 但嗰度完全冇咁嘅感覺

不過站牌又的確係寫和紙の里

好彩跟google map指示往大瀧神社方向行,就開始有嗰啲日式小村莊感覺

睇人d相好正
我自己用24105都好多時用緊105
由和紙の里個站行去大瀧神社要差不多20分鐘,而嗰日啲天氣又似香港隻濕熱焗,所以都行得幾辛苦

但行到去神社入口鳥居,就覺得行下都值
個神社有啲隱世feel,我鍾意

本殿正面睇好似冇咩特別

要行去側面睇先見到後面仲有一抽嘢,結構有啲複雜
係敦賀住咗2日,只係用佢嚟做駁腳點,活動範圍都係車站附近,希望下次再有機會去行得深入啲

感覺呢2間已經係敦賀最新式嘅鋪

Day 2 完

幾鍾意樓第一日係待合室影出去果張

我都有諗過去長濱
發覺除左黑壁市場之外 好似無乜野行
感覺有啲悶
你留左長濱幾耐

我有一日去敦賀 朝早會去日本海魚市場 氣比神宮 諗緊會唔會晏就去長濱行下
想問下樓主點去御誕生寺

我見好似冇巴士去
如果對啲老街舊鋪之類冇咩興趣,應該真係幾悶
啲色有無調過 好靚
長濱留咗3個鐘左右,包埋女友行100円店同藥妝店時間

御誕生寺要搭的士,記得買的士卷,500円定額搭一程
好抵,因為佢起錶都已經唔止500円,詳情可參考下
https://www.echizen-tourism.jp/news/detail/82
巴打啲相幾好feel,期待嚟緊啲行程。
梗係有啦
Day 3

最hea嘅一日,剩係安排一個景點 - 永平寺,係今次福井縣去過嘅地方嚟講,佢交通算好方便,係福井站搭一程巴士,再行一陣就到

一入寺院內範圍就好舒服,充滿護眼綠色

秋天應該不得了,眼見好多都係楓葉
啲相影得好靚
係買飛入寺前,記得睇埋呢個唐門先,好多介紹永平寺嘅page都用呢道門做cover,實際現場睇都真係幾靚

買飛入寺後基本上就係跟"順路"牌行,一開始係啲現代啲嘅建築,比較特別係間叫傘松閣嘅房,天花畫咗好多不同嘅畫

之後就進入舊啲嘅建築群,進出上落好多走廊樓梯

沿途會見到好多唔同嘅佛堂、門樓之類
靚係靚,但睇睇下就會審美疲勞

影得好靚
行完寺,等巴士返福井時見到有間達摩布甸嘅鋪仔
發覺人大咗後,反而對呢啲得意嘢嘅抵抗力低咗

返返去福井市,一見到有路面電車,就知個市嘅規模大之前敦賀好多

上到酒店房睇到個城市景,就更加有大城市嘅感覺

呢日嘅行程就係安排半日去景點,下半場搵個商場shopping食嘢,咁又完一日

Day 3 完

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞